Ενάντια στο κρατισμό και τον νεοφιλελευθερισμό

Θέση κομμάτων σε σχέση με
διαφορές εισοδήματος - πλούτου και κρατισμό
ΦΙΛ Φιλελεύθερα (Δράση, Δημιουργία Ξανά), ΝΑ Νέα Αρχή,
ΝΔ Νέα Δημοκρατία, ΧΑ Χρυσή Αυγή, ΕΚ Ένωση Κεντρώων
Γράφουμε πάνω πάνω στην ιστοσελίδα μας ότι είμαστε ενάντια στον κρατισμό και τον νεοφιλελευθερισμό. Δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα με την ελευθερία, το αντίθετο μάλιστα. Το θέμα είναι ότι αυτό που ξεκινάει με οικονομική απελευθέρωση καταλήγει σε καταδυνάστευση και ισοπέδωση του ανθρώπου από τις αγορές. Ο νεοφιλελευθερισμός δημιουργεί μεγάλες διαφορές εισοδήματος και πλούτου, ανεργία και φτώχεια. Εμείς στη ΝΑ, αντίθετα με τα καθεστωτικά κόμματα, βάζουμε τον άνθρωπο πάνω από τις αγορές και όχι τις αγορές πάνω από τον άνθρωπο. Ο νεοφιλελευθερισμός εσφαλμένα θεωρείται φιλελεύθερο οικονομικό σύστημα. Είναι φασιστικό οικονομικό σύστημα γιατί είναι αδυσώπητο και ισοπεδώνει τους ανθρώπους.
Ούτε με τον κρατισμό αυτό καθαυτό έχουμε πρόβλημα αλλά με τα συμπτώματα του. Το κράτος μπορεί να είναι υποβοηθητικό αλλά συνήθως είναι καταπιεστικό, εκμεταλλευτικό και αναποτελεσματικό. Στο κρατισμό έχουμε καταπίεση και εκμετάλλευση από το κράτος και στο νεοφιλελευθερισμό έχουμε καταπίεση από τις αγορές και εκμετάλλευση από τμήμα του κεφαλαίου.
Βέβαια υποστηρίζουμε τον οικονομικό φιλελευθερισμό αλλά με παρεμβάσεις που διορθώνουν τις αδυναμίες του. Μια από τις αδυναμίες του οικονομικού φιλελευθερισμού είναι οι μεγάλες διαφορές εισοδήματος και πλούτου. Για να διορθωθεί αυτή η αδυναμία δε χρειάζεται κρατισμός, απλά ο αναδιανεμητικός ρόλος του κράτους.
Υποστηρίζουμε μικρό κράτος αλλά και μικρότερες διαφορές εισοδήματος και πλούτου. Λέμε ότι έχουμε σαν βάση το φιλελευθερισμό αλλά συνθέτουμε με στοιχεία από άλλες ιδεολογίες. Οι μικρότερες διαφορές εισοδήματος είναι ένα στοιχείο που προέρχεται το χώρο της κεντροαριστεράς. 
Φτιάξαμε ένα διάγραμμα με το που βρίσκονται τα διάφορα κόμματα σε σχέση με τον κρατισμό και τις διαφορές εισοδήματος και πλούτου. Βέβαια αυτό αντικατοπτρίζει την δική μας άποψη.
Το ΠΑΣΟΚ στα λόγια είναι κατά των διαφορών εισοδήματος και πλούτου αλλά στη πράξη δεν έχει μεγάλη διαφορά από την Νέα Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία στα λόγια είναι ενάντια στον κρατισμό αλλά στη πράξη υπέρ του μεγάλου κράτους για να βολεύει τα «παιδιά» της. Τα Φιλελεύθερα κόμματα ( Δράση, Δημιουργία Ξανά) είναι ενάντια στο κρατισμό αλλά όπως έχουμε αναφέρει ξανά τα πρόσωπα (Μάνος, Μητσοτάκης, Σκυλακάκης) είναι όλα κρατικοδίαιτα. 
Πως να διορθωθεί το κράτος όταν όλοι είναι κρατιστές;