Τεράστιο ελληνικό και ευρωπαϊκό πρόβλημα η ΝΔ

τεράστιο πρόβλημα η ΝΔ
κυρ Σήφη,

Στέλνω και εγώ ένα γράμμα για να τριτώσει το κακό η το καλό. Πριν λίγο καιρό με είχε πάρει τηλέφωνο ο Σαιν Ζερμαίν από εκεί που βρίσκεται. Μου είπε πως όταν θα έρθει, θα τακτοποιήσει κατάλληλα όλους τους Νεοδημοκράτες. Δεν προβλέπει όμως να έρθει σύντομα. Εν τω μεταξύ πρέπει να κάνουμε κάτι εμείς για το σοβαρό αυτό ελληνικό και ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Στην Ελλάδα, υπάρχουν περισσότεροι από 4,5 εκατομμύρια κεντροδεξιοί ψηφοφόροι. Από αυτούς, ψηφίζουν Νέα Δημοκρατία μόνο το 1/3 δηλαδή 1,5 εκατομμύριο. Οι υπόλοιποι όχι μόνο δεν τους ψηφίζουν αλλά θέλουν και να τους δείρουν. Άλλοι τόσοι και περισσότεροι είναι οι κεντροαριστεροί που θέλουν να τους δείρουν. Από αυτούς που εξακολουθούν να ψηφίζουν Νέα Δημοκρατία, σχεδόν οι μισοί θα ψήφιζαν μια άλλη αξιόλογη εναλλακτική, εάν υπήρχε.
Δηλαδή η Νέα Δημοκρατία έχει σίγουρους 0,5 με 1 εκατομμύριο ψηφοφόρους και 6-8 εκατομμύρια που θέλουν να τους δείρουν. Η αναλογία είναι 1 προς δέκα. Σε κάθε ψηφοφόρο που είναι βέβαιος και σταθερός, αντιστοιχούν 10 που είναι βέβαιο ότι θέλουν να τους δείρουν. Μπορεί ποτέ ένα τέτοιο κόμμα να κυβερνήσει; Δεν είναι μόνο η στάση τους στη περίοδο της κρίσης που δημιουργεί τέτοια συναισθήματα. Αυτό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Είναι όλα όσα έκαναν μαζί με το ΠΑΣΟΚ για 40 χρόνια.
Η Νέα Δημοκρατία έχει τελειώσει. Βέβαια θα σας λένε διάφορα ψέματα, ότι δήθεν μπορούν να ανακάμψουν και διάφορες τέτοιες αηδίες. Είναι η δύναμη της συνήθειας. Έχουν μάθει να λένε ψέματα στην Ελλάδα και έτσι δεν μπορούν να μην πουν και όταν βγαίνουν στο εξωτερικό. Αυτοί που θέλουν να τους δείρουν, θα τους πολεμήσουν με κάθε τρόπο ώστε να μην έρθουν ποτέ στην εξουσία. Εάν πάραυτα η ΝΔ καταλάβει την εξουσία, θα προσπαθήσουν πάλι με κάθε τρόπο να τους «ρίξουν» όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Δεν θέλουν την κεντροαριστερά στη εξουσία, οι κεντροδεξιοί ψηφορόροι που δεν ψηφίζουν πλέον Νέα Δημοκρατία. Θέλουν ένα κόμμα της κεντροδεξιάς αλλά να μην είναι η Νέα Δημοκρατία. Θέλουν ένα κόμμα πρώτα φιλελληνικό και μετά φιλοευρωπαϊκό. Θέλουν να έχει ικανούς και αδιάφθορους πολιτικούς που απλά να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Η δουλειά τους είναι να προασπίζονται με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα των ψηφοφόρων τους και των Ελλήνων γενικότερα.
Η Νέα Δημοκρατία είναι πηγή μεγάλης αστάθειας στο πολιτικό σκηνικό. Έχει χάσει την εμπιστοσύνη μεγάλου μέρους του κόσμου της κέντρο + δεξιάς. Αυτό κάνει εξαιρετικά δύσκολο να κερδίσει τις εκλογές. Μπορεί να το καταφέρει, όχι λόγω της εμπιστοσύνης των πολιτών αλλά της αποστροφής κα αντίδρασης για τους άλλους. Όμως μια τέτοια διακυβέρνηση, με 6-8 εκατομμύρια φανατικά εναντίον τους, θα είναι ασταθής και πρόσκαιρη.
Πριν λίγες μέρες, ένας συναγωνιστής είχε ζητήσει με άρθρο του να σταματήσει η λειτουργία της Νέας Δημοκρατίας, να επιστρέψουν μεγάλο μέρος από τα κλεμμένα και να αποσυρθούν από την ενεργό πολιτική. Σε αντάλλαγμα θα κρατήσουν ένα μικρό μέρος από τα κλεμμένα και δεν θα διωχθούν για τα εγκλήματα τους ενάντια στον Ελληνικό λαό. Τη βρίσκω τη πρόταση πολύ σωστή και δίκαιη αλλά αποκλείεται ποτέ να το δεχτούν. Δεν πιστεύω ότι ο συναγωνιστής που το ζήτησε περίμενε ότι θα το κάνουν.
Παλαιότερα είχε κατατεθεί μια άλλη πρόταση που μου φαίνεται εφικτή. Για να μην «βάλει λουκέτο» το κόμμα, ας το κρατήσει ο Μητσοτάκης. Σταδιακά να το μετασχηματίσει σε ALDE Ελλάδας, με τη συμβολή ομοϊδεατών του από τη Δράση, τη Δημιουργία Ξανά, τη Φιλελεύθερη Συμμαχία κλπ. Παίρνει έτοιμο ένα μεγάλο κόμμα και μια «προίκα» 1,5 εκατομμυρίων ψηφοφόρων. Στο χέρι του είναι να προσπαθήσει να κρατήσει αρκετούς από αυτούς.
Παράλληλα να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα που να συνεργάζεται με το EPP. Εδώ βέβαια χρειάζεται μεγάλη προσοχή για το πολιτικό στίγμα, τις θέσεις που θα εκφράσει και τα πρόσωπα που θα το στελεχώσουν. Στην Ελλάδα, ο μέσος ψηφοφόρος βρίσκεται αριστερότερα από ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Επομένως το Ελληνικό μέλος του EPP πρέπει να είναι από τα πιο κεντρώα κόμματα του γκρουπ. Ενώ θα χρειαστούν πρόσωπα με κάποια πείρα, θα πρέπει να αποφευχθούν περιπτώσεις που προκαλούν συνειρμούς για το φαύλο παρελθόν. Περισσότερο όμως θα πρέπει να έχει νέα, φρέσκα και άφθαρτα πρόσωπα.
Ένα νέο σχήμα μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των κέντρο + δεξιών ψηφοφόρων και να δώσει αισιοδοξία και ελπίδα στους Έλληνες. Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο. Ούτε όσοι τους ψηφίζουν περιμένουν κάτι διαφορετικό από ότι έκαναν 40 χρόνια μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Είναι ένα φθαρμένο πολιτικό προϊόν. Από την άλλη, το νέο σχήμα θα δώσει αισιοδοξία και ελπίδα ακόμη και σε αυτούς που δεν θα το ψηφίσουν. Η οικονομία είναι σε μεγάλο μέρος ψυχολογία. Εάν αλλάξει η ψυχολογία θα αλλάξει και η οικονομία.
Ξέρουμε ότι ο ρόλος σου είναι περισσότερο συντονιστικός και διαμεσολαβητικός. Ξέρουμε ότι στο EPP κάνει κουμάντο το CDU της Γερμανίας, με τη βοήθεια του UMP της Γαλλίας που ζήλεψαν τους Αμερικάνους και λέγονται πια και αυτοί Ρεπουμπλικάνοι. Ήσουνα και εσύ στο UMP, άρα τους ξέρεις. Δεν πιστεύω να τρώγεστε και εκεί μεταξύ σας σε τέτοιο βαθμό όπως οι καραμανλικοί, οι σαμαρικοί και οι μητσοτακικοί. Το UMP έχει στενές σχέσεις με CDU. Πρέπει όλοι να καταλάβετε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα μεγάλο πρόβλημα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη. Η πολιτική αστάθεια που προκαλεί στην Ελλάδα η Νέα Δημοκρατία, έχει σημαντικές επιπτώσεις και στην Ευρώπη. Χρειάζεται να δοθεί άμεσα μια λύση σε αυτό το πολύ σοβαρό πρόβλημα.

Β. Σ.


Η επιστολή στάλθηκε ηλεκτρονικά στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα υπ’ όψιν του Προέδρου Joseph Daul.