Διευκρινήσεις για το Συνταξιοδοτικό

Θα τρέξουμε μοντέλα για τη μέση σύνταξη
Στο άρθρο « Η λύση στο Συνταξιοδοτικό», λανθασμένα θεωρήθηκε ότι προτείνουμε μέση σύνταξη 700€. Προτείνουμε μέση σύνταξη που να μπορεί να αντέξει η χώρα. Σίγουρα το ποσό δεν μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο από 700€. Για να το απαντήσουμε θα πρέπει να τρέξουμε μοντέλα. Συγκεκριμένα θα το κάνουν οι μπάσταρδοι οι Κουαντς (Quants). Δεν εννοώ να κάνουμε jogging με μανεκέν αλλά οικονομετρικά μοντέλα. Η άποψη του Μάνου είναι να παίρνουν όλοι 700€ και επομένως και η μέση σύνταξη να είναι 700€. Δεν νομίζω ότι ο Μάνος έτρεξε στο σπίτι του μοντέλα και ήρθε και μας το είπε. Τον ενημέρωσαν οι φίλοι του, το ΔΝΤ, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών η ο Μητσοτάκης.
 Η μέση σύνταξη όπως και το μέσο εισόδημα είναι μια παράμετρος. Η άλλη παράμετρος είναι με ποιο τρόπο κατανέμεται. Ο Μάνος λέει όλοι το ίδιο 700€. Με πρώτη ματιά φαίνεται σαν μια πρόταση που θα έπρεπε να κάνει ο Κουτσούμπας και όχι ο Μάνος. Ο Μάνος είναι παμπόνηρος παρόλο που δεν το δείχνει. Με μια πρόταση σαν του Λεβέντη η τη δική μας, οι πολύ πλούσιοι θα πάρουν πολύ λιγότερα από 700€ γιατί θα έχουν μεγάλα εισοδήματα από άλλες πηγές. Επίσης με εύρος όπως πχ 500-900 €, πέφτει η χαμηλότερη σύνταξη. Το 700€ ακούγεται πολύ καλύτερα από το 500€. Πάραυτα, επαναλαμβάνουμε ότι η πρόταση του Μάνου είναι στη σωστή κατεύθυνση.
Δυστυχώς πολλοί έξυπνοι και μορφωμένοι άνθρωποι είναι πανάσχετοι από οικονομικά. Μακάρι να γινόταν να έπαιρναν όλοι οι συνταξιούχοι πάνω από 2000 € το μήνα. Ποιος όμως θα τα πληρώσει; Οι συντάξεις από κάπου πληρώνονται, από τους φόρους η τις εισφορές. Πρέπει να τα βλέπουμε τα πράγματα συνολικά. Το βασικό πρόβλημα της χώρας είναι η ανεργία και πρέπει να καταπολεμηθεί με κάθε τρόπο.
Η χώρα δεν θα καταστραφεί εάν κάποιοι προνομιούχοι συνταξιούχοι παίρνουν λιγότερα. Θα καταστραφεί όμως εάν έχουμε 30% χωρίς δουλειά και οι μισοί νέοι σαπίζουν στην ανεργία. Η εκτίναξη της ανεργίας έχει μειώσει σημαντικά τις συνολικές εισφορές. Η λύση σε όλα είναι η μείωση της ανεργίας. Εάν αυξηθεί η απασχόληση και οι συνολικοί φόροι θα αυξηθούν και οι συνολικές εισφορές. Έτσι σε μια δεύτερη φάση θα μπορέσουν να αυξηθούν οι συντάξεις.
Μπορεί να μειωθούν οι συντάξεις και να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα των συνταξιούχων. Τώρα ο συνταξιούχος συντηρεί τα παιδιά του και πολλές φορές τις οικογένειες τους που είναι άνεργες. Εάν όμως βρουν δουλειά τα παιδιά και τα εγγόνια δεν θα χρειάζεται ο συνταξιούχος να τους βοηθάει. Ίσως μάλιστα μπορούν να τον βοηθάνε σε αντάλλαγμα της βοήθειας που τους προσέφερε. Έτσι μπορεί να μειωθεί μεν η σύνταξη του αλλά να έχει περισσότερα διαθέσιμα χρήματα εάν το μειωθεί η ανεργία και τα παιδιά του η τα εγγόνια του βρουν δουλειά.
Το πρόβλημα που είχαμε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα είναι ότι και οι συντάξεις και οι μισθοί μειώνονταν και η ανεργία αυξανόταν. Εάν μειωθούν οι συντάξεις, χωρίς ανάπτυξη και διατηρηθεί σταθερή η ανεργία τα πράγματα θα είναι τραγικά. Τώρα οι συνταξιούχοι βοηθάνε τα παιδιά και τα εγγόνια τους που είναι άνεργα. Μετά δεν θα μπορούν να το κάνουν. Προβλέπω όλη η Ελλάδα να βγει στη βίζιτα

Δ. Ψ.