Κατώτερος των περιστάσεων

Ο Κώστας Καραμανλής γεννήθηκε το 1956. «Κουβαλάει» ένα πολύ «βαρύ» όνομα. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1989, σε ηλικία 33 ετών. Εγινε πρόεδρος της ΝΔ το Μάρτιο του 1997, σε ηλικία 41 ετών. Διατέλεσε για δύο θητείες, το 1999 και το 2002, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Το 2004 η ΝΔ πήρε ποσοστά 45,36% και εξασφάλισε μια άνετη πλειοψηφία 164 εδρών. Ο Κώστας Καραμανλής είχε όλες τις προοπτικές για να αποτελέσει κάτι ξεχωριστό και σημαντικό.
Αποδείχθηκε όμως ξανά και ξανά και ξανά κατώτερος των περιστάσεων. Ήταν στην αντιπολίτευση το μακροβιότερο συνεχές διάστημα στην ελληνική πολιτική ιστορία. Ακολούθησε τη στρατηγική του «ώριμου φρούτου», σύμφωνα με την θεωρία του συμβούλου του Λούλη. Πιστεύω ότι ήταν λάθος στρατηγική και λάθος επιλογή προσώπου.

Η ικανότητα επιλογής συνεργατών είναι ένα σημαντικό στοιχείο της ηγεσίας. Ο ικανότερος ηγέτης μπορεί να αποτύχει με τους λάθος συνεργάτες. Από την άλλη ένας μέτριος ηγέτης μπορεί να «κάνει θαύματα» με τους σωστούς συνεργάτες. Ο Καραμανλής αποδείχθηκε ανεπαρκέστατος στην επιλογή των σωστών προσώπων. Περιστοιχιζόταν από ανθρώπους που στη καλύτερη περίπτωση ήταν μετριότητες. Στις κυβερνήσεις του, οι πραγματικά ικανοί αθροίζονται σε μονοψήφιο νούμερο. Καθιέρωσε την ευνοιοκρατία ως τρόπο λειτουργίας του κόμματος, με τους «κολλητούς» και τους κουμπάρους να καταλαμβάνουν σημαντικές θέσεις. Η ευνοιοκρατία υπήρχε ανέκαθεν αλλά ο Καραμανλής την αύξησε αντί να την περιορίσει.
Ο ελληνικός λαός τον εμπιστεύτηκε το 2004, δίνοντας του μια άνετη πλειοψηφία στη Βουλή. Παρέλαβε την οικονομία σε πολύ κακή κατάσταση από τον Σημίτη. Η ευημερία ήταν επιφανειακή και στηριζόταν σε σαθρά θεμέλια όπως αποδείχθηκε με τη κρίση. Έπρεπε να εντοπίσει τα προβλήματα και τις δυσοίωνες επερχόμενες εξελίξεις. Ο ίδιος δεν έχει επαρκείς γνώσεις οικονομικών αλλά έπρεπε να το έχουν κάνει οι συνεργάτες του. Είναι αυτός και μόνο αυτός υπεύθυνος για τις λάθος επιλογές προσώπων.
Ενδεχομένως να γνώριζε και ο ίδιος και οι συνεργάτες του την κατάσταση. Αυτό είναι ακόμη χειρότερο. Συνειδητά οδήγησαν τη χώρα στη καταστροφή για να «κρατήσουν τις καρέκλες» τους. Περίμενε μέχρι το τέλος της δεύτερης θητείας για να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για τα σκληρά μέτρα. Όπως και να 'χει, αυτός και οι συνεργάτες του έδειξαν εγκληματική αμέλεια η έκαναν έγκλημα εκ προμελέτης. Το έγκλημα πάντως διατελέστηκε.
Η στάση του τη περίοδο της κρίσης ήταν εξίσου ανεπαρκής. Δεν επενέβη όταν οι Έλληνες αυτοκτονούσαν κατά χιλιάδες, έτρωγαν στα συσσίτια και έψαχναν τα σκουπίδια. Επενέβη μόνο για να μας πείσει να δεχθούμε την εξαθλίωση μας και να ψηφίσουμε ΝΑΙ στα Μνημόνια.
Είναι λογικό να είναι ακόμη πανίσχυρος μέσα στο κόμμα. Ήταν για 12 χρόνια πρόεδρος και οι μηχανισμοί που εγκατέστησε υπάρχουν ακόμη. Έπρεπε να είχε φροντίσει να προετοιμάσει έναν η περισσότερους διαδόχους του σε ηλικίες μικρότερες της δικής του. Ο Μεϊμαράκης είναι της ίδιας γενιάς με τον Καραμανλή και μάλιστα είναι 3 χρόνια μεγαλύτερος. Μπορεί να έχει αρκετά θετικά στοιχεία αλλά δεν σηματοδότησε την αλλαγή και ανανέωση που οι κεντροδεξιοί ψηφοφόροι επιθυμούσαν.
Φημολογείται ότι 40 από τους 75 βουλευτές της ΝΔ βρίσκονται στην επιρροή του. Με τη πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις. Μέχρι στιγμής έχει επιλέξει την γνωστή του τακτική, την απραξία.
Είναι πολλοί αυτοί που περιμένουν κάποια κίνηση Καραμανλή, ανάμεσα τους και συναγωνιστές στη Νέα Αρχή. Έτσι οδηγούνται και αυτοί σε απραξία, αναμένοντας μια κίνηση Καραμανλή που ποτέ δεν θα έρθει. Πιστεύω ότι αντί να περιμένουμε πότε θα ξυπνήσει ο Καραμανλής, συμφέρει την κεντροδεξιά παράταξη και τη χώρα να βάλουμε ένα μεγάλο Χ στο κεφάλαιο Καραμανλή και να κοιτάξουμε μπροστά. 

Σωτήρης