Η ΝΔ υποκινεί τα μπλόκα

Η συμμετοχή των αγροτών στα μπλόκα είναι υπερκομματική και συμπεριλαμβάνει ανθρώπους που πρόσκεινται στη κυβέρνηση. Οι αγρότες αγωνίζονται για τα αιτήματα τους που μου φαίνονται δίκαια αλλά δεν έχω επαρκή γνώση επί του θέματος για να το κρίνω. Πρωταγωνιστές των μπλόκων των αγροτών είναι πρόσωπα από το κομματικό μηχανισμό πρώτα της ΝΔ και μετά του ΚΚΕ. Η πληροφορία είναι από πολύ έγκυρη πηγή. 

Το ΚΚΕ έχει μια ειλικρινή στάση. Υποστηρίζει διαχρονικά την αντίδραση και τα μπλόκα με λόγια και με πράξεις. Η ΝΔ ακολουθεί τη γνωστή διπρόσωπη τακτική της. Από τη μία επίσημα κατακρίνει τα μπλόκα αλλά από την άλλη τα υποκινεί με ανθρώπους του κομματικού μηχανισμού της. Προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά τον αγώνα των αγροτών για να έρθει στην εξουσία και στη συνέχεια να τους «αδειάσει» και να εφαρμόσει χειρότερα μέτρα.  
Η αριστερά δεν έχει αποκλειστικό δικαίωμα της αντίδρασης. Καλό είναι και οι κεντροδεξιοί να σηκωθούν από τους καναπέδες τους και να αγωνιστούν. Το θέμα είναι τι επιδιώκει η ΝΔ και που θα καταλήξει η υποκίνηση. Προσπαθεί να ρίξει τη κυβέρνηση; Και αυτό είναι κατανοητό. Μη ξεχνάμε ότι κάποιοι υποκίνησαν τα επεισόδια το Δεκέμβριο του 2008 για να ρίξουν τη κυβέρνηση Καραμανλή. Όπως και στη περίπτωση των μπλόκων, υπήρχε διάθεση αντίδρασης από το κόσμο. Κάποιοι την υποβοήθησαν και την έκαναν πιο έντονη για να ρίξουν τον Καραμανλή.
Η ΝΔ επιδιώκει να ωθήσει το ΣΥΡΙΖΑ σε συγκυβέρνηση η σε εκλογές; Θα μπορέσει να κερδίσει τις εκλογές; Εάν το καταφέρει θα συγκυβερνήσει με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ μόνο και ίσως το Λεβέντη; Θα συμπεριλάβουν το ΣΥΡΙΖΑ η το ΚΚΕ; Όλα αυτά τα ερωτήματα δύσκολα μπορεί να τα απαντήσει κανείς.
Κυβέρνηση Μητσοτάκη με Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ θα είναι σίγουρα στροφή προς το χειρότερο. Ο Τσίπρας έριξε το Σαμαρά και τελικά έκανε χειρότερα. Επί Σαμαρά δεν είχαμε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Παρομοίως ο Μητσοτάκης εάν ρίξει το Τσίπρα θα εφαρμόσει πολύ σκληρότερες πολιτικές. Τέτοια κυβέρνηση θα μπορέσει να κρατηθεί μόνο λίγους μήνες. Από μια μεριά ίσως είναι καλύτερα έτσι. Ίσως πρέπει να ολοκληρωθεί ο κύκλος και να είναι αυτός ο τρόπος για να απαλλαγεί ο τόπος από το παρακμιακό κόμμα της ΝΔ.
Η μεγάλη συγκυβέρνηση ενδεχομένως να είναι καλύτερη, είτε προκύψει μετά από εκλογές η απευθείας. Ο Μητσοτάκης μπορεί να προσπαθήσει να βάλει το ΚΚΕ στη κυβέρνηση για να τραβήξει λίγο το χρόνο παραμονής στην εξουσία. Θα δεχτεί το ΚΚΕ να εφαρμόσει Μνημόνια; Ενδέχεται να πάμε σε συγκυβέρνηση ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ μαζί με όποιους άλλους ενδιαφέρονται. Το βασικό θέμα πάντως δεν είναι ποιοι θα κυβερνήσου αλλά τι πολιτικές θα εφαρμόσουν.

Αχιλλέας