Σύμπλευση ΝΑ με ΝΔ;

Το Σαββατοκύριακο συναντήθηκα με ένα φίλο μου που είναι μεγαλοστέλεχος της ΝΔ. Ο σκοπός της συνάντησης δεν ήταν τα πολιτικά αλλά αναπόφευκτα εκεί κατέληξε η συζήτηση. Μου πρότεινε, τώρα που γίνεται ένα νέο ξεκίνημα, εμείς (ΝΑ) να συμπλεύσουμε με τη ΝΔ. Οι συμπλεύσεις με τη ΝΔ είναι πολύ της μόδας τελευταία.
 Κατ’ αρχάς είμαστε ανοικτοί στο διάλογο και στη διερύνηση συνεργασιών. Με τη ΝΔ βρισκόμαστε στον ίδιο πολιτικό χώρο, τη κεντροδεξιά. Όμως αυτό  δεν είναι αρκετό. Οι διαφορές μας είναι μεγάλες.
Είμαστε ενάντια στην οικογενειοκρατία, την ευνοιοκρατία και την αναξιοκρατία. Η οικογένεια Μητσοτάκη έχει πολιτική ιστορία 150 ετών και είναι το μεγαλύτερο πολιτικό τζάκι της Ελλάδας. Πέρα από αυτό, η ευνοιοκρατία και η αναξιοκρατία είναι έντονα χαρακτηριστικά της ΝΔ. Μας ενοχλεί η πυκνότητα των αποφοίτων του Κολεγίου στην πολιτική ζωή γενικά και ειδικά μέσα στη ΝΔ.
Θέλουμε να εκπροσωπήσουμε τη μεσαία τάξη και να φανεί αυτό και σε επίπεδο συμβολισμών. Τα πρόσωπα που θα παρουσιάσουμε πρέπει στη πλειοψηφία τους να προέρχονται από τη μεσαία τάξη. Η ΝΔ δεν εκπροσωπεί τη μεσαία τάξη και αυτό είναι πρόδηλο και συμβολικά. Όλα τα πρόσωπα της ΝΔ ανήκουν στην ανώτερη τάξη. Δεν αποκλείουμε τελείως τη συμμετοχή στη ΝΑ ανθρώπων που προέρχονται από πολιτικά τζάκια, την ανώτερη οικονομική τάξη η το Κολέγιο. Όμως δεν μπορεί να είναι η παρουσία τους έντονη μέσα στη κίνηση.
Είμαστε αντίθετοι στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό και την ακραία μνημονιακή στάση που εκφράζεται από τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους του κόμματος. Πιστεύουμε στην ελεύθερη οικονομία αλλά με ανθρώπινο πρόσωπο. Οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη αξία από τους αριθμούς. Βλέπουμε ότι κάποια μνημονιακά μέτρα είναι σωστά και άλλα  αναπόφευκτα όμως θεωρούμε απαραίτητη την αλλαγή της συνολικής πολιτικής.
Έχουμε συγκεκριμένους στόχους για τη διευθέτηση προβλημάτων όπως οικιστικά, ανεργία κλπ και προτείνουμε συγκεκριμένες λύσεις. Η ΝΔ δεν έχει εκφράσει καμία θέση σε όλα αυτά τα ζητήματα. Στα διεθνή θέματα επιλέγουμε μεγαλύτερη ευελιξία και διερεύνηση εναλλακτικών συμμαχιών. Η ΝΔ συνεχίζει τη πολιτική της απόλυτης υποταγής στη Γερμανία.
Η λίστα των διαφορών είναι πολύ μεγάλη, εδώ ανέφερα ενδεικτικά κάποια παραδείγματα. Ας υποθέσουμε ότι ξεπερνάμε το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης συμβολίζει αυτά στα οποία εναντιωνόμαστε. Ας υποθέσουμε επίσης ότι τελικά επιτυγχάνεται μεγάλη σύγκλιση στα περισσότερα ζητήματα. Μπορούμε να πάμε κάτω από ανθρώπους υποδεέστερους από άποψη αξίας και ηθικής; Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση. Υπάρχει περίπτωση να έχουμε αντιμετώπιση ίσος προς ίσο στη ΝΔ; Δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση. Άρα, παρόλο που πραγματικά ανήκουμε στο ίδιο ιδεολογικό χώρο, η πιθανότητα σύμπλευσης είναι πολύ μικρή. Πάραυτα, είμαστε ανοικτοί να το συζητήσουμε με τη ΝΔ και με οποιοδήποτε άλλο κόμμα. 

Άρης