Παρωδία καραμανλισμού 2

...συνέχεια από το προηγούμενο

Ο Ανδρέας Παπανδρέου τελείωσε το Κολέγιο. Ο Καραμανλής πήγε στα δημόσια σχολεία της Πρώτης, της Νέας Ζίχνης και των Σερρών. Μόνο τα δύο τελευταία χρόνια ήρθε στην Αθήνα και αποφοίτησε από το 8ο Γυμνάσιο της Κυψέλης. Η ΝΔ, ειδικά επί Σαμαρά, κατάντησε παράρτημα του Κολεγίου: Σαμαράς, Μητσοτάκης, Βαρβιτσιώτης, Κεφαλογιάννη, Δένδιας, Βορίδης, Κύρτσος, Δούκας, Καραχάλιος, Λαζαρίδης, Μουρούτης κλπ.
Μετά τη Νομική, ο Καραμανλής επέστρεψε στην επαρχιακή πόλη των Σερρών όπου άσκησε δικηγορία για αρκετά χρόνια. Εργάστηκε ως δικηγόρος από το 1930 έως το 1941, με μια διακοπή ενός περίπου χρόνου που είχε εκλεγεί βουλευτής. Οι περισσότεροι πολιτικοί της ΝΔ έχουν εργαστεί από ελάχιστα έως καθόλου.

Ένα άλλο στοιχείο του Καραμανλή ήταν ο λιτός βίος. Δεν είχε ακουστεί κάτι για διαφθορά και δεν έκανε μεγάλη περιουσία. Μερικοί Νεοδημοκράτες πολιτικοί δίνουν έντεχνα την εικόνα του λιτού βίου, οι περισσότεροι όμως όχι.  Όλοι σχεδόν οι πολιτικοί της ΝΔ έχουν αμύθητες περιουσίες αγνώστου προέλευσης. Για τις μετά Καραμανλή κυβερνήσεις της ΝΔ πολλά ακούστηκαν για σκάνδαλα. Το ότι τίποτα δεν αποδείχθηκε δεν σημαίνει ότι δεν συνέβησαν. Απλά το πολιτικό σύστημα ξέρει να καλύπτει τις βρωμιές του.
Βλέπω μια τεράστια εμμονή με το Κώστα Καραμανλή από ΜΜΕ, πολιτικούς και πολίτες. Έχω μεγάλο σεβασμό για το βαρύ όνομα που κουβαλάει. Μπορεί να είναι ικανός και έντιμος. Δεν το ξέρω. Δεν συμβολίζει όμως ότι συμβόλιζε ο θείος του και δεν φταίει και ο ίδιος για αυτό. Γεννήθηκε πλούσιος, πήγε στα καλύτερα σχολεία και αναδείχθηκε με τη βοήθεια του ονόματος του.
Πέρα από αυτά ήταν ο μακροβιότερος πρόεδρος της ΝΔ καθώς έμεινε 12,5 χρόνια. Ο Μητσοτάκης έμεινε 9 και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής 6 χρόνια στην ηγεσία του κόμματος. Επίσης ήταν ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της ΝΔ μαζί με το θείο του. Και οι δύο έμειναν περίπου 6 χρόνια, με τον Κωνσταντίνο λίγο περισσότερο.

Είναι άλλο ο καραμανλισμός και άλλο ο Καραμανλής. Καραμανλισμό ας έχουμε για 200 χρόνια. Τα πρόσωπα όμως πρέπει να εναλλάσσονται και δεν μπορεί να είναι ο καραμανλισμός ιδιοκτησία της οικογένειας Καραμανλή. Επίσης ο καραμανλισμός χρειάζεται προσαρμογή στις σημερινές συνθήκες. 

συνέχεια στο επόμενο...