Ιδεολογική περιπλάνηση ΝΔ 2

...συνέχεια από το προηγούμενο

Τυγχάνει την ίδια εποχή που ο Μητσοτάκης ιδρύει το κόμμα των Νεοφιλελεύθερων, ο νεοφιλελευθερισμός να αναδεικνύεται σε ΗΠΑ και Βρετανία ως σημαντικό οικονομικό δόγμα. Εάν ο Μητσοτάκης είχε στο μυαλό του και τον οικονομικό νεοφιλελελευθερισμό, μόνο αυτός το ξέρει. Όπως και να έχει, είτε η συνωνυμία προέκυψε τυχαία είτε εσκεμμένα, οι οικονομικές του αντιλήψεις δεν απέχουν πολύ από τον νεοφιλελευθερισμό. Ο  Μητσοτάκης εξέφραζε μια ιδιότυπη ιδεολογία. Είχε προοδευτικές απόψεις στα περισσότερα θέματα, σε ζητήματα οικονομίας όμως οι απόψεις του ήταν κοντά στο νεοφιλελευθερισμό. Η Θάτσερ και ο Ρέγκαν είχαν συντηρητικές η δεξιές απόψεις σε όλα τα ζητήματα και νεοφιλελεύθερες απόψεις στα οικονομικά.

Εξηγείται από τις διαφορετικές ερμηνείες του όρου liberal σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Οι liberals ( φιλελεύθεροι ) των ΗΠΑ βρίσκονται στο Δημοκρατικό κόμμα και έχουν Κεϋνσιανές οικονομικές απόψεις. Οι οικονομικός νεοφιλελευθερισμός συνυπάρχει με συντηρητικές, δεξιές απόψεις και εμφανίζεται από ένα τμήμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Οι liberals της Ευρώπης συμφωνούν σε οικονομικά ζητήματα με ένα ακραίο τμήμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος ενώ σε όλα τα άλλα με τους Δημοκράτες. Στις ΗΠΑ δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο.

Ο ιδιότυπος αυτός συνδυασμός έχει υιοθετηθεί από τα περισσότερα φιλελεύθερα κόμματα της Ευρώπης και το ALDE (Alliance of Liberals and Democrats for Europe) που όπως η ονομασία λέει είναι συνασπισμός Φιλελεύθερων και Δημοκρατών. Οι Δημοκράτες έχουν πιο κεντρώες απόψεις σε οικονομικά ζητήματα και είναι πιο κοντά στο Δημοκρατικό κόμμα της Αμερικής. Οι Φιλελεύθεροι, ενώ παλαιότερα εξέφραζαν πιο κεντρώες απόψεις και σε οικονομικά ζητήματα, έκαναν στροφή και έχουν πλέον πιο δεξιές απόψεις από ότι τα λαϊκά κόμματα. Ιδεολογική περιπλάνηση δεν έχει μόνο η ΝΔ αλλά και πολλά ευρωπαϊκά κόμματα. Στο ALDE έχει επικρατήσει η οικονομική θεώρηση των Φιλελεύθερων καθώς είναι πλειοψηφία. Εκτός από τους Μητσοτακικούς, ανάλογες απόψεις στην Ελλάδα έχουν ο Μάνος, ο Ανδριανόπουλος, η Δράση, η Δημιουργία Ξανά κλπ. 

συνέχεια στο επόμενο...