Επικοινωνιακό ρουά ματ

            
Να κάνω μια ερώτηση. Ποιο είναι μεγαλύτερο το  7,64 η το  6,28; Εγώ νομίζω ότι είναι το 7,64 αλλά πρέπει να είμαι από τους πολύ λίγους στην Ελλάδα που το πιστεύουν. Όλοι θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ (Δημοκρατική Συμπαράταξη) ανέβηκε. Ξεχνούν όμως να μετρήσουν τα ποσοστά του ΚΙΔΗΣΟ και της ΔΗΜΑΡ (4,68+2,47=7,15+ο,49=7,64). Τα κόμματα που απαρτίζουν την Δημοκρατική Συμπαράταξη είχαν συνολικά πτώση  ενώ κανονικά θα έπρεπε να έχουν άνοδο και να πετύχουν ποσοστά πάνω από το 8%. Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, 1+1 κάνει 3 και όχι 2.

            Όλα τα κόμματα που στήριξαν το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα το πλήρωσαν πολύ ακριβά. Το δημοψήφισμα ήταν μια τεράστια επικοινωνιακή κίνηση ρουά ματ του ΣΥΡΙΖΑ. O σκοπός του δημοψηφίσματος ήταν καθαρά επικοινωνιακός, Μνημόνιο θα υπογραφόταν έτσι και αλλιώς. Με το δημοψήφισμα ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να υπογράψει το Γ’ Μνημόνιο και να το φορτώσει στους άλλους. 
           Φθορά θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ από την εφαρμογή του Μνημονίου αλλά θα έχει επίσης και η τρόικα (ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι). Θα είναι η πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η κρίση που από την εφαρμογή του Μνημονίου, αντί να ωφεληθεί η αντιπολίτευση θα ζημιωθεί. Ήταν τραγικό λάθος επικοινωνιακής στρατηγικής να βγουν φανατικά υπέρ του ΝΑΙ, όσο πολύ και να το πίστευαν.
            Κατηγορούν την πτώση του Ποταμιού στο θολό πολιτικό στίγμα. Υπάρχει πιο θολό πολιτικό στίγμα από του ΣΥΡΙΖΑ; Τι είναι τελικά αριστερά, κεντροαριστερά, κέντρο η κεντροδεξιά; Στο Ποτάμι στοίχισε η στάση του στο δημοψήφισμα. Ήταν η πιο δουλοπρεπής και από τα τρία κόμματα.  Το πολιτικό στίγμα του Ποταμιού απλά δεν εξυπηρετεί τα σχέδια όσων το κατηγορούν. Θέλουν να το εντάξουν στην σοσιαλδημοκρατική συμμαχία και με αυτή τη μορφή είναι δύσκολο.
            Τη ΝΔ την έσωσε η πόλωση. Εάν δεν ήταν το πρώτο κόμμα της κεντροδεξιάς θα είχε μεγάλη πτώση από τη τακτική της στο δημοψήφισμα, ακόμη μεγαλύτερη αναλογικά από του Ποταμιού. Πρέπει να αλλάξουν το τροπάριο αλλιώς δεν θα δουν προκοπή. Με όλους τους καραμνημονιακούς που είναι υποψήφιοι, δύσκολα να αλλάξει το αφήγημα. Προβλέπω να φυλλοροεί έντονα. Ποιος άραγε θα καταφέρει να εισπράξει τη φθορά

Μάνος Β