Νεοδημοκρατικές εμμονές

            
Τα κόμματα της Βουλής που ανήκουν στη κεντροαριστερά είνα πέντε: ΚΚΕ, ΛΑΕ (παραλίγο), ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι. Τα κόμματα της Βουλής που ανήκουν στην κεντροδεξιά είναι τρία: ΧΑ, ΝΔ, ΑΝΕΛ. Το Ποτάμι το τοποθετώ στη κεντροαριστερά διότι αυτή η προέλευση της συντριπτικής πλειοψηφίας των στελεχών του. Για τον ίδιο λόγο τοποθετώ τους ΑΝΕΛ στη κεντροδεξιά. Την Ένωση Κεντρώων την τοποθετώ ακριβώς στο κέντρο.  Παρόλο που τα κόμματα της κεντροαριστεράς είναι δύο περισσότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τη ΝΔ με διαφορά 7 μονάδες. Η κεντροαριστερά συγκέντρωσε περίπου 55% και η κεντροδεξιά 40%.
            Έχω μια εκπληκτική ιδέα. Η ΝΔ να πιάνει όλο το πολιτικό φάσμα από το ΚΚΕ μέχρι την ΧΑ. Έτσι θα μπορέσει να πάρει ποσοστά πάνω από 80%. Καλά θα ήταν αλλά γίνεται; Ε, δεν γίνεται! Εάν γινόταν θα το έκαναν όλοι. Το να προσπαθεί ένα κόμμα να πιάσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εκλογικό τμήμα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Χρειάζονται θέσεις και πολιτικές και όχι κούφια λόγια. Όσο μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού τμήματος προσπαθεί να πιάσει ένα κόμμα, τόσο πιο ασαφείς και αόριστες γίνονται οι πολιτικές θέσεις. Έτσι τελικά δεν ικανοποιεί καμία πλευρά και καταλήγει στην εξαπάτηση και χειραγώγηση για να κερδίσει τους ψηφοφόρους.
            Στη ΝΔ έχουν εμμονές και αγκυλώσεις. Έχουν μείνει πίσω στο παλαιό δικομματισμό. Θέλουν να καλύψουν όλο το χώρο του κέντρου και δεξιάς. Πιθανώς να κέρδιζαν εάν διατύπωναν πιο καθαρές και στοχευμένες θέσεις αντί για την δημιουργική ασάφεια που αρέσκονται χρησιμοποιούν. Πολεμούν με κάθε τρόπο οποιαδήποτε νέα πολιτική προσπάθεια γίνεται στο χώρo της κεντροδεξιάς διότι φοβούνται ότι θα τους κόψει ψήφους. Δεν είναι σωστό. Μπορεί απλώς να μεγαλώσει το μερίδιο της κεντροδεξιάς. Θεωρώ ότι στην κεντροδεξιά, όχι μόνο υπάρχει χώρος για νέα κόμματα αλλά είναι και τελείως απαραίτητα. 

Σάββας Δ