Έρχεται και άλλη εικοσαετία ΠΑΣΟΚ

Ο Αλ  Τσιπ είπε ότι έρχεται οκταετία ΣΥΡΙΖΑ. Πάλι ψέματα είπε. Δεν έρχεται οκταετία ΣΥΡΙΖΑ αλλά εικοσαετία ΠΑΣΟΚ. Ίσως να μη είναι συνεχόμενη και να διακοπεί από 2-3 χρόνια ΝΔ. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Υπάρχει το Βαθύ ΠΑΣΟΚ και το Πολύ Βαθύ ΠΑΣΟΚ. Το Βαθύ ΠΑΣΟΚ είναι αρκετά βαθιά και φαίνεται δύσκολα αλλά πάντως φαίνεται. Το Πολύ Βαθύ ΠΑΣΟΚ είναι τόσο βαθύ που δεν φαίνεται. Ούτε οι Πασόκοι καλά – καλά δεν το ξέρουν.
Το Πολύ Βαθύ ΠΑΣΟΚ (Πολβαθπας για χάριν συντομίας) αντιλήφθηκε εγκαίρως ότι το ΠΑΣΟΚ θα είχε μεγάλη πτώση με τα Μνημόνια. Υπήρχε έτοιμο ένα μικρό κόμμα στα αριστερά του που χαροπάλευε μεταξύ ζωής και θανάτου. Το Πολβαθπας χρησιμοποίησε το μικρό αυτό κόμμα σαν ξενιστή και το ανέβασε από το 4% στο 36%. Το κόμμα αυτό όμως δεν ήταν καθαρό ΠΑΣΟΚ αλλά μπασταρδεμένο. Έπρεπε να απαλλαγούν από όσους δεν ήθελαν να «συμμορφωθούν προς τα υποδείξεις». Η ΛΑΕ είναι ο παλιός ο ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που φαίνεται εξάλλου και από τα ποσοστά του που είναι ακριβώς ίδια με του παλιού ΣΥΡΙΖΑ.

Το Πολβαθπας έκανε διάφορες απόπειρες με παλαιά πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ αλλά δεν τους βγήκαν (Κατσέλη, Λοβέρδος, κλπ). Έτσι έφτιαξαν το  Ποτάμι που είναι ένα μοντέρνο ΠΑΣΟΚ με φρέσκα πρόσωπα και φρέσκες ιδέες. Έβαλαν μέσα και τη Δράση για να ικανοποιήσουν ένα παλιό τους απωθημένο. Το ΠΑΣΟΚ είναι η συνέχιση του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα με ονομασία ΣΥΡΙΖΑ είναι το Παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80.  Τα τρία κομμάτια του ΠΑΣΟΚ λένε διαφορετικά πράγματα γιατί απευθύνονται σε διαφορετικές κατηγορίες ψηφοφόρων. Κάνουν ότι τσακώνονται για «ξεκάρφωμα» ούτως ώστε να μην πάει κανενός το μυαλό ότι και τα τρία ΠΑΣΟΚ καθοδηγούνται από το Πολύ Βαθύ ΠΑΣΟΚ.

Τα ποσοστά και οι αντίστοιχες έδρες που προβλέπονται κατά προσέγγιση είναι:

  • ΣΥΡΙΖΑ  30%    125
  • Ποτάμι     7%      17
  • ΠΑΣΟΚ   5%      12
  • Σύνολο   42%    154

 όσο περίπου έπαιρνε διαχρονικά το ΠΑΣΟΚ. Ίσως βάλουν και τους ΑΝΕΛ μέσα στο σχήμα σαν τσόντα, εάν κατορθώσουν να μπουν στη Βουλή, παρόλα όσα διαμηνύοται από όλες τις πλευρές. Με αυτά τα δεδομένα δίνω λίγες πιθανότητες  στην μεγάλη συγκυβέρνηση.

Το ΠΑΣΟΚ ξανακέρδισε την αυτοδυναμία δια της πλαγίας οδού. Τριχοτομήθηκε αλλά κατάφερε πάλι να βρεθεί στην εξουσία. Γράφουμε εδώ και χρόνια ότι στη κεντροδεξιά χρειάζονται 2-3 κόμματα. Η ΝΔ επιμένει στα ίδια και τα ίδια. Οι άνθρωποι είναι τελείως ανίκανοι, στουρνάρια. Όχι μπροστά αλλά 100 χρόνια πίσω θα φέρουν τη χώρα. Έτσι θα συνεχίζεται η κατάσταση αιώνια, 8-10 χρόνια ΠΑΣΟΚ με ένα μικρό διάλειμμα ΝΔ. Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει αυτός ο κύκλος  είναι να αντικατασταθεί η ΝΔ από ένα πολύ καλύτερο κεντροδεξιό κόμμα.  

Χάρης Μ