Σχεδόν σίγουρο το Grexit


           
Καλύτερα να συνηθίζουμε στη ιδέα του Grexit γιατί είναι εξαιρετικά πιθανό να συμβεί. Δεν θα γίνει  από δική μας επιλογή αλλά θα μας επιβληθεί. Είναι θέμα απλής λογικής. Όλοι ξέρουν ότι αυτό το πρόγραμμα είναι αδιέξοδο και οδηγεί στη καταστροφή. Με την ακολουθούμενη πολιτική η κατάσταση συνεχώς χειροτερεύει. Οι μισθοί και οι συντάξεις διαρκώς μειώνονται. Η ανεργία έχει παγιωθεί σε ένα πραγματικό επίπεδο πάνω από 30%. Μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις συνεχώς κλείνουν. Οι καταθέσεις του μέσου Έλληνα συνεχώς μειώνονται. Τα παραμύθια περί success story του Σαμαρά δεν τα τρώει κανένας σοβαρός άνθρωπος. Το τελευταίο επτάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επιδείνωσε ακόμη περισσότερο την οικονομική κατάσταση.

            Η εύλογη ερώτηση είναι: «Αφού όλοι ξέρουν ότι το πρόγραμμα οδηγεί στη καταστροφή και το Grexit είναι αναπόφευκτο, γιατί μας κρατάνε μέσα στην ευρωζώνη και συνεχίζουν την ίδια πολιτική;» Η απάντηση είναι πολύ απλή. Γιατί έχει μείνει ακόμη λίγο ψαχνό στα κόκαλα. Έτσι, αυτή τη στιγμή ξέροντας ότι από τις καταθέσεις δεν έχει μείνει τίποτα, έχουν «βάλει στο μάτι» τα ακίνητα και την δημόσια περιουσία. Όταν κατορθώσουν να «βάλουν στο χέρι» και αυτά δεν θα υπάρχει λόγος να μας κρατάνε στην ευρωζώνη και την ΕΕ. Τι να τη κάνουν μια κατεστραμμένη χώρα με φτωχοποιημένους πολίτες;
            Στις επιχειρήσεις υπάρχει μια δημοφιλής κατηγοριοποίηση, η BCG (Boston Consulting Group) matrix. Οι εταιρείες χωρίζονται σε αστέρια (stars), ερωτηματικά (questionmarks), αγελάδες μετρητών (cash cows) και σκυλιά (dogs). Οι αγελάδες μετρητών διατηρούνται όσο προσφέρουν μετρητά. Όταν μεταβληθούν σε σκυλιά γίνεται προσπάθεια απαλλαγής από αυτές. Κατ’ αναλογία η Ελλάδα έχει χαρακτηριστεί cash cow δηλαδή μπορεί ακόμη να προσφέρει κάποια κεφάλαια. Όταν δεν είναι πλέον σε θέση να δώσει κάτι θα χαρακτηριστεί dog και οι δανειστές - εταίροι θα απαλλαγούν από αυτή. 
            Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι εμείς οι Έλληνες και οι δανειστές – εταίροι μας έχουμε αντικρουόμενα συμφέροντα. Την ελληνική χρεωκοπία δεν την δημιούργησαν ούτε οι Έλληνες πολίτες ούτε οι Ευρωπαϊκοί λαοί ούτε οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ούτε το ΔΝΤ. Υπεύθυνο είναι το διεφθαρμένο και ανίκανο ελληνικό πολιτικό σύστημα. Οι Ευρωπαίοι βρέθηκαν με μια κατάσταση που έπρεπε με κάποιο τρόπο να αντιμετωπίσουν. Για να σώσουν το τραπεζικό σύστημα και να αποφύγουν τις καταστροφικές συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο μιας κατάρρευσης του, φόρτωσαν τα χρέη της Ελλάδας στους Ευρωπαϊκούς λαούς. Ξέρουν πολύ καλά ότι δεν θα πάρουν πίσω όλα τα χρήματα που μας δάνεισαν. Προσπαθούν όμως από τη μεριά τους να πάρουν όσο το δυνατό περισσότερα μπορέσουν. Ειλικρινά δεν τους αδικώ καθόλου. Τα συμφέροντα τους υπερασπίζονται.
            Αυτό που κατηγορώ είναι το διεφθαρμένο και ανίκανο πολιτικό σύστημα που δεν προασπίζεται τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Αυτοί χρεοκόπησαν τη χώρα, αυτοί δημιούργησαν ένα παγκόσμιο πρόβλημα, αυτοί κατέστρεψαν τις ζωές εκατομμυρίων Ελλήνων. Αντί να πληρώσουν, «τρώνε» με τη σειρά τους το λιγοστό ψαχνό που έχει μείνει πάνω στα κόκαλα. Όταν θα έρθει η ώρα της ολοσχερούς καταστροφής και του Grexit δεν θα μπορεί κανείς να τους κατηγορήσει γιατί δεν θα μπορεί να τους βρει. Θα έχουν «αυτομολήσει» στο εξωτερικό έχοντας ρευστοποιήσει και μεταφέρει όλη τους τη περιουσία και θα ζουν σαν βασιλιάδες.
            Υπάρχει ενδεχόμενο να αποφευχθεί το Grexit και η καταστροφή της χώρας, εάν μεσολαβήσουν πολύ σημαντικά γεγονότα όπως πχ:
  • Αλλαγή της δομής της ευρωζώνης και της ΕΕ
  • Αναπτυξιακό σχέδιο τύπου Μάρσαλ
  • Αλλαγή πολιτικής στα Μνημόνια
  • Σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους
Η πιθανότητα να συμβεί ένα η περισσότερα από αυτά είναι μικρή, της τάξης του 10% και έτσι δίνω 90% πιθανότητα Grexit.

Παύλος Φ