Σκληρή εσωτερική διαπραγμάτευση


            Οι επικοινωνιολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δημιουργήσει την εντύπωση ότι γίνεται κάποια σκληρή διαπραγμάτευση στο εξωτερικό. Δεν γίνεται καμμία απολύτως διαπραγμάτευση. Το πλαίσιο της συμφωνίας έχει ήδη καθοριστεί με το email Χαρδούβελη και το παρεμφερές email Βαρουφάκη.
            Δεν ξέρω για τι θέματα μιλάνε όταν συναντιούνται στις Βρυξέλλες και στις άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις. Μπορεί να μιλάνε για αθλητικά, καλλιτεχνικά, φιλοσοφικά. Ίσως να πιάνουν και καμιά συζήτηση για οικονομικά έτσι για να δικαιολογήσουν τους μισθούς τους. Γνωρίζουν όμως ότι είναι άνευ σημασίας και περισσότερο για τη κοινή γνώμη. 
  Όλο αυτό το διάστημα γίνεται μια πραγματικά πολύ σκληρή διαπραγμάτευση στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης. Η διαπραγμάτευση αυτή μένει σε μεγάλο μέρος μακριά από την κοινή γνώμη για ευνόητους λόγους. Η προσπάθεια είναι να αποδεχτούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ τους προκαθορισμένους όρους της συμφωνίας που περιγράφεται στο email Χαρδούβελη. Το αποτέλεσμα της εσωτερικής διαπραγμάτευσης θα κρίνει την έκβαση των γεγονότων.
            Το ότι θα υπογραφεί Γ’ Μνημόνιο είναι δεδομένο πριν αναλάβει την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ζήτημα είναι το εξής. Θα συνεχίσει ως έχει η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ η θα διασπαστεί και θα γίνει συγκυβέρνηση με Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ ; Ένα από τα δύο θα συμβεί. Εκεί είναι όλη η ουσία της διαπραγμάτευσης.  Περιμένουμε να δούμε. Εκτίμηση μου είναι ότι θα συνεχίσει η κυβέρνηση ως έχει. Είναι γλυκιά η καρέκλα της εξουσίας. Η εξουσία είναι πάνω από όλα για ανθρώπους χαμηλής ηθικής, πάνω από εντιμότητα, ειλικρίνεια, αξιοπρέπεια, ιδεολογία, πιστεύω, ιδανικά.  

Παναγιώτης Δ