Ποιες εκλογές;


Οι εκλογές θεωρούνται από όλους πλέον βέβαιες. Προσωπικά, δεν τις θεωρώ απίθανες αλλά ούτε και σίγουρες. Ας βάλουμε τα νούμερα κάτω. 
ΝΔ  126 
ΠΑΣΟΚ  28
ΑΝΕΞ ΔΗΜ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ  15
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ  9
ΑΝΕΛ  13
ΔΗΜΑΡ  10
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ  16


ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν 154. Οι Ανεξάρτητοι είναι 24. Από αυτούς τουλάχιστον 15 θα μπορούσαν να ψηφίσουν κάποιο πρόσωπο κοινής αποδοχής. Βέβαια θα χρειαστούν αρκετά παζάρια και συμφωνίες. Φτάσαμε τους 169. Εξαρτάται πλέον από τι θα κάνουν ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ. Το ζήτημα είναι γενικότερα  ποιά κατεύθυνση θα ακολουθήσουν. 
Εάν οι ΑΝΕΛ κινηθούν πρός τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ τότε δεν θα ψηφίσουν τον Πρόεδρο. Στη αντίθετη περίπτωση, ίσως να υπάρχουν κάποιες απώλειες αλλά τουλάχιστον 10 βουλευτές θα ψηφίσουν υπέρ. Έγιναν 179, πολύ κοντά στους 180.
Η ΔΗΜΑΡ έχει τέσσερις επιλογές: α) αυτόνομη πορεία  β) προσάρτηση σε σοσιαλδημοκρατική συμμαχία γ) προσάρτηση στο ΣΥΡΙΖΑ δ) διάσπαση και προσάρτηση σε ΣΥΡΙΖΑ και σοσιαλδημοκράτες αντίστοιχα. Εάν προκριθεί η αυτόνομη πορεία σαφώς και δεν τους συμφέρουν οι εκλογές τώρα καθώς το κόμμα δεν θα μπεί στη Βουλή. Στη πρώτη και στη δεύτερη περίπτωση θα ψηφίσουν για τον Πρόεδρο ενώ στη τρίτη δεν θα το κάνουν. Βλέπω πιθανότερο το τελευταίο ενδεχόμενο. Τότε περίπου οι μισοί βουλευτές θα ψηφίσουν θετικά για κάποιο πρόσωπο. 
Υπάρχει ακόμη και η δύσκολη αλλά όχι απίθανη περίπτωση να ψηφίσουν τον Πρόεδρο και βουλευτές της ΧΑ. Θα χρειαστεί να πάρουν σοβαρά ανταλλάγματα.
Νομίζω ότι το παιγνίδι είναι στα χέρια του Σαμαρά και του Καμένου.

Ν.Α.
Άνεργος