Αχρηστοκρατία μέρος 2ο

Συναγωνιστής οικονομολόγος είναι μακροχρόνια άνεργος. Οι περισσότερες θέσεις που ταιριάζουν στα προσόντα του απαιτούν άδεια Λογιστή Α΄ Τάξης. Την άδεια τη χορηγεί το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας. Για τους πτυχιούχους Οικονομικών Σχολών απαιτούνται 5 χρόνια εμπειρία σε θέση λογιστή η παρεμφερή.  Ο συναγωνιστής έχει 20 χρόνια εμπειρία σε Ελλάδα και εξωτερικό, μεταπυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και πάνω από 5 χρόνια προϋπηρεσία σε θέση λογιστή η παρεμφερή .
Πριν περισσότερο από δύο χρόνια με πολύ κόπο συγκέντρωσε όλα τα απαραίτητα έγγραφα και τα κατέθεσε. Το Οικονομικό Επιμελητήριο του χορήγησε άδεια Β΄ Τάξης με το αιτιολογικό ότι δεν αναγνωρίζει κάποιες από τις προηγούμενες προϋπηρεσίες.
Ένα παράδειγμα για το άκρον άωτον της γραφειοκρατίας και της ασχετοσύνης. Ο οικονομολόγος έχει 2 χρόνια εμπειρία σε γνωστή εταιρεία ως  Finance Controller. Για όσους είναι σχετικοί με τις επιχειρήσεις και τα οικονομικά, γνωρίζουν ότι η θέση αυτή ελέγχει το Λογιστήριο και είναι πάνω από τον Υπεύθυνο Λογιστηρίου. Οι ιθύνοντες του Οικονομικού Επιμεληρίου είναι τόσοι αδαείς πού τη προϋπηρεσία αυτή δεν την αναγνωρίζουν ως σχετική.
Ο φίλος μας ταλαιπωρείται με το θέμα πάνω από δυο χρόνια. Εάν είχε την άδεια Α΄ Τάξης πολύ πιθανό να είχε βρεί δουλειά. Έφθασε στο σημείο να βάλει μέσον. Η Ελλάδα είναι η χώρα που χρειάζεσαι μέσον μόνο και μόνο για να βρεις το δίκιο σου. Το μέσον του δεν ήταν αρκετά ισχυρό και δεν κατάφερε τίποτα. Εάν είχε γερό μέσο θα είχε πάρει το Α΄ Τάξης και χωρίς τα απαιτούμενα προσόντα όπως κάποιες περιπτώσεις που γνωρίζουμε.
Το Οικονομικό Επιμελητήριο ελέγχεται εδώ και χρόνια από την ΝΔ. Προηγούμενος Πρόεδρος ήταν ο Πελοπίδας Καλλίρης, «κολλητός» του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Η ΝΔ τον είχε «βολέψει» στο Υπουργείο Υγείας σαν Γενικό Γραμματέα πριν αναλάβει Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας. Νύν Πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Κόλλιας, ετών 37. Καποιανού «κολλητός» θα είναι σίγουρα και αυτός που τον «πάρκαρε» στο Οικονομικό Επιμελητήριο όπως και σε άλλες θέσεις πριν από αυτή. 
Γεννάται το εύλογο ερώτημα. Με τέτοιους ανίκανους, γραφειοκράτες, ευνοιοκράτες, «κολλητούς» θα σώσει η ΝΔ την Ελλάδα;  Για να βγούμε από τη κρίση χρειαζόμαστε τους καλύτερους, όχι τους χειρότερους. 


Σημείωση: Προς αποφυγή μηνύσεων οι χαρακτηρισμοί απευθύνονται γενικά σε όσους κατέχουν ανάλογες θέσεις και όχι στα συγκεκριμένα πρόσωπα. 

Χ.Β.
Άνεργος