Μας έκλεισαν το σπίτι

Δεν αμφιβάλλω ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου έκαναν πολλά καλά για τη χώρα. Έκαναν όμως και κακά. Κατά την άποψη μου, το μεγαλύτερο κακό που έκαναν ήταν ότι διέλυσαν την Ένωση Κέντρου. Είχα ασχοληθεί ενεργά με την Ένωση Κέντρου στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Όταν άρχισε να διαλύεται, είχα δύο επιλογές. Να πάω στο ΠΑΣΟΚ η στη Νέα Δημοκρατία. Η απόφαση ήταν δύσκολη.  Επέλεξα τη ΝΔ για τυχαίους λόγους.
Είναι αλήθεια ότι ο Καραμανλής της μεταπολίτευσης ήταν πολύ διαφορετικός από τον Καραμανλή της ΕΡΕ. Τα χρόνια της αυτοεξορίας στο Παρίσι τον άλλαξαν, τον μετατόπισαν ιδεολογικά πρός το κέντρο. Όμως το μεγαλύτερο τμήμα του κόμματος είχε την ιδεολογία της παλιάς ΕΡΕ. Συχνά διαπίστωνα ότι μας χώριζε ιδεολογικά μια άβυσσος.

Κράτησα επαφές με παλιούς συναγωνιστές από την Ένωση Κέντρου που πήγαν στο ΠΑΣΟΚ. Αισθανόμουν ότι παρόλο που ανήκουν σε άλλο κόμμα, μας συνέδεαν πολύ περισσότερα σε σχέση με άλλους που βρίσκονταν στο ίδιο κόμμα με εμένα. Το ίδιο αισθανόντουσαν και αυτοί.
Ανάλογα με τον αρχηγό, η ΝΔ έπαιρνε στροφή προς τα δεξιά η προς το κέντρο. Όταν πλησίαζε πρός το κέντρο όπως πχ επί αρχηγίας Ράλλη, ένοιωθα ότι παρόλο που δεν ταίριαζα απόλυτα, είχα αρκετά κοινά. Όταν απομακρυνόταν από το κέντρο, όπως πχ επί αρχηγίας Αβέρωφ, αισθανόμουν ότι δεν ανήκω εκεί (έχω μεγάλη εκτίμηση στον Ευάγγελο Αβέρωφ).
Αποτελέσματα εκλογών 1977
Το δικομματικό σύστημα μπορεί να ταιριάζει σε ιδιοσυγκρασίες λαών όπως οι Αμερικάνοι. Κατά την άποψη μου δεν «κολλάει» καλά στην Ελλάδα. Εάν υπήρχε η Ένωση Κέντρου η χώρα δεν θα είχε φτάσει ποτέ σε αυτά τα χάλια. Το κέντρο είναι ο υγιέστερος πολιτικά χώρος και θα έπαιζε εξισορροπητικό, αντιπολωτικό και σταθεροποιητικό ρόλο. Με χαρά βλέπω ότι η κρίση έχει και θετικές επιπτώσεις. Μια από αυτές είναι η κατάργηση του δικομματισμού. Βέβαια, η κατάσταση τώρα είναι χαοτική. Ελπίζω να οριστικοποιηθεί σύντομα ένα πολιτικό σκηνικό όπου ο κεντρώος χώρος θα έχει σημαντική εκπροσώπηση. Όχι για μένα, γιατί είμαι πλέον μεγάλης ηλικίας  αλλά για τη χώρα και τους νέους.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΣΤΗ ΠΑΛΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ - ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ (Η ΕΔΗΚ), ΕΝΑ ΚΕΝΤΡΩΟ ΚΟΜΜΑ. ΣΗΜΕΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΑΠΟΚΟΜΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΔΗΚ ΠΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ. ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ  ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΤΟ ΚΟΛΛΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ. ΑΙΣΧΟΣ !!!

Μ.Δ.
Συνταξιούχος