Η ΝΔ είναι τελειωμένη

Από τη στιγμή που η κατάσταση πηγαίνει συνεχώς προς το χειρότερο, η πορεία της ΝΔ είναι προδιαγεγραμμένη και ανάλογη με αυτή του ΠΑΣΟΚ. Ο κόσμος δεν «τρώει κουτόχορτο» και δεν πιστεύει τις δηλώσεις επιτυχίας και αισιοδοξίας. Κρίνει από τη ζωή του και τη ζωή των γύρω του. Απλώς  έχει δώσει μια πίστωση χρόνου που σιγά σιγά εξαντλείται.
Η εκλογική συντριβή της ΝΔ θα είναι απόδοση δικαιοσύνης. Το ΠΑΣΟΚ έχει βέβαια το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την κατάντια της χώρας. Η  ΝΔ έχει πολύ μικρότερη αλλά σημαντική ευθύνη. Η ονομασία  ΝΔ, όπως και ΠΑΣΟΚ, δημιουργούν πλέον αρνητικούς συνειρμούς  στο περισσότερο κόσμο, ανικανότητας, διαφθοράς, αναποτελεσματικότητας, διαπλοκής, αδιαφορίας κλπ.

Ο κ. Σαμαράς ανέθεσε στο «πιτσιρικά» να φτιάξει το κόμμα. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με την ηλικία του. Για τη σοβαρότητα του και και τις ικανότητες του έχω αμφιβολίες.
Η ΝΔ είχε ανέκαθεν πολύ σοβαρά προβλήματα. Το πιο σημαντικό, από το οποίο δημιουργούνται και άλλα, ήταν η ουσιαστικά ανύπαρκτη κομματική οργάνωση. Τυπικά υπήρχαν διάφορα όργανα αλλά επί της ουσίας δεν λειτουργούσαν. Η πραγματικη δομή του κόμματος  ήταν οι φατρίες γύρω από τους πολιτικούς. 
Το δεύτερο πρόβλημα, η απόλυτη αναξιοκρατία, είναι αποτέλεσμα της δομής αυτής. Δεν προωθούνταν άνθρωποι με αξία  αλλά οι αυλικοί  των πολιτικών. Το τρίτο προκύπτει από το  δεύτερο. Από τη στιγμή που δεν υπήρχε καμμία αξιοκρατία το επίπεδο των στελεχών ήταν πολύ χαμηλό. Το σύστημα «πέταγε» έξω ανθρώπους με κάποια αξία. Το μόνο απαραίτητο προσόν για την άνοδο ήταν να είναι κανείς αργόσχολος και να ξημεροβραδυάζεται στα γραφεία των πολιτικών.
Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τότε που ο κ. Σαμαράς ανέλαβε την ηγεσία. Είχε την ευκαιρία και πολύ χρόνο να αλλάξει το κόμμα. Τώρα είναι αργά πιά.  Τζάμπα προσπαθεί ο Παπαμιμίκος να οργανώσει το κόμμα γιατί όταν έχει ολοκληρώσει τη προσπάθεια θα έχουν μείνει μόνο αυτός και οι φίλοι του.

Λίγους μήνες πρίν τις εκλογές του 2011 το ΠΑΣΟΚ διατηρούσε ακόμη ψηλά ποσοστά. Μετά έγινε απότομη μετακίνηση ψηφοφόρων του προς τον ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που είχαν πιο μετριοπαθή ιδεολογία. Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και με τη ΝΔ.
Μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων έχει τη τάση να πηγαίνει σε ισχυρά κόμματα που έχουν momentum. Αυτή τη στιγμή το δεύτερο ισχυρότερο κόμμα στο χώρο δεξιά του κέντρου είναι η Χρυσή Αυγή. Κατά την άποψη μου τα πραγματικά ποσοστά της πρέπει να πλησιάζουν το 20%. Οι δημοσκόποι παραδέχονται ότι στα ακροδεξιά κόμματα γίνεται υποεκτίμηση όχι από λάθος προσέγγιση αλλά επειδή οι ερωτούμενοι αποφεύγουν να το δηλώσουν. Όπως οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ πήγαν σε ένα κόμμα με πιο ακραία ιδεολογία, έτσι θα κάνουν και οι ψηφοφόροι της ΝΔ, ιδιαίτερα εάν η Χρυσή Αυγή αρχίσει να εκφράζει πιο μετριοπαθείς θέσεις.
Στο κεντροδεξιό χώρο δεν φαίνεται άλλη εναλλακτική. Ο κ. Νικολόπουλος είναι σοβαρός και μετρημένος άνθρωπος αλλά πολύ μόνος. Η Νέα Μέρα τώρα αρχίζει αμυδρά να κινείται. Οι ΑΝΕΛ έχουν φθίνουσα πορεία. Ίσως το «φλέρτ» με το ΣΥΡΙΖΑ να μην αρέσει στους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους. Εάν δεν προκύψει μια ισχυρή εναλλακτική από τα υπάρχοντα κόμματα η από κάποιο νέο, οι ψηφοφόροι της ΝΔ θα οδηγηθούν στη ΧΑ.

Εάν ζούσε ο Ευάγγελος Αβέρωφ σήμερα θα έλεγε: «Όποιος μένει στο μαντρί, τον τρώει ο λύκος».

Σωτήρης
Ψηφοφόρος ΝΔ
Υπερχρεωμένος