Γιατί τα διάφορα κινήματα δεν είχαν τόση επιτυχία


Από τότε που άρχισε η κρίση έχουν δημιουργηθεί εκατοντάδες κινήματα,   κινήσεις πολιτών, μέτωπα, κόμματα, με περιορισμένα αποτελέσματα.
Το μεγαλύτερο από όλα, το κίνημα των «αγανακτισμένων», κατόρθωσε να κινητοποιήσει τεράστιους αριθμούς πολιτών αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν ανάλογα με αυτή τη τεράστια κινητοποίηση.  Ο λόγος ήταν ότι ο κάθε «αγανακτισμένος» είχε αγανακτήσει για διαφορετικό πράγμα και ζητούσε κάτι διαφορετικό.  Το μόνο κοινό στοιχείο ήταν η αγανάκτηση.  Είχαν σαφέστατα επιρροή στις πολιτικές εξελίξεις αλλά όχι ανάλογη του όγκου τους.
Πιο σημαντική ήταν η έμμεση επιρροή μέσω των αντι-μνημονιακών κομμάτων που η πλειοψηφία των «αγανακτισμένων» στήριξε.
Δημιουργήθηκαν άλλα κινήματα με πολύ σοβαρή οργάνωση σε τοπικό επίπεδο που προσπάθησαν να ενώσουν άτομα διαφορετικών ιδεολογιών. Είχαν στηριχτεί σε πολύ γενικές αρχές και όταν έφθασε η ώρα να συγκεκριμενοποιηθούν οι διάφορες θέσεις, δεν μπόρεσαν να συνεννοηθούν.
Δημιουργήθηκαν επίσης κινήματα και κόμματα  συγκεκριμένης ιδεολογίας που δεν είχαν τίποτε περισσότερο να προσφέρουν από ήδη υπάρχοντα κόμματα και ως εκ τούτου περιορισμένη επιτυχία.  Η «Δημιουργία Ξανά» είχε αρχικά κάτι διαφορετικό να δείξει ότι δηλαδή ήταν κόμμα που απέκλειε τους πολιτικούς. Αυτή τη διαφορετικότητα την εξάλειψε προεκλογικά στην προσπάθεια της να πιάσει το 3% και να μπει στη Βουλή.
Το ΔΕΚΑ είναι πολιτική κίνηση που έχει δομή δικτυακή.  Ενώνει πολίτες διάφορων ιδεολογιών αλλά στηρίζεται σε ξεκάθαρους συγκεκριμένους στόχους και συγκεκριμένους τρόπους επίτευξης τους. Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε σημαντική επιτυχία στις προσπάθειες μας.  

ΝΕΑ ΑΡΧΗ