Σελίδες

ΣΧΕΤΙΚΑ

Εδώ υπάρχουν προσωπικές απόψεις μελών και φίλων της Δ.Ε.Κ.Α. Η Δημοκρατική Ένωση Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει το κέντρο σημείο συνάντησης πολιτών από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίεςΕπιθυμούμε να παρουσιάσουμε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς των πολιτών. Οι απόψεις που δημοσιεύονται ανήκουν σε αυτούς που τις εκφράζουν. Τα άρθρα είναι οι γνώμες κάποιων ανθρώπων, τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Μπορεί να είναι σωστές μπορεί να είναι και λάθος.

Όλα τα άρθρα τα θεωρούμε πολύ χρήσιμα  αλλά δεν αποτελούν απόψεις του πολιτικού δικτύου. Είναι όμως η βασική πηγή για τη διαμόρφωση των θέσεων και της στρατηγικής της Δ.Ε.Κ.Α. Κατ' αυτό τον τρόπο, είναι αναπόφευκτο κάποια πράγματα να επαναλαμβάνονται. Στη διαμόρφωση των θέσεων και της στρατηγικής προσπαθούμε να επιτύχουμε σύνθεση και κοινή συνισταμένη στον πλουραλισμό. Οι θέσεις της Δ.Ε.Κ.Α. περιέχονται  στην διεύθυνση neaarche.greactiv.eu

Η διαχείριση του ιστολόγιου γίνεται από την GReACTIV η οποία βοηθάει εθελοντικά την Δ.Ε.Κ.Α. Είναι πολιτικά ουδέτερη και μπορεί να αναλάβει οργανώσεις και κόμματα από την άκρα αριστερά μέχρι την άκρα δεξιά. Η GReACTIV δεν εγγυάται την ορθότητα ή την ακρίβεια των όσων γράφονται. Δεν παρουσιάζονται γεγονότα αλλά απόψεις. Είναι ελεύθερος δημόσιος διάλογος και όποιος θέλει μπορεί να αντικρούσει οποιοδήποτε άρθρο. Επομένως δεν περιορίζεται η δυνατότητα δημοσίευσης μόνο στους φίλους και στα μέλη της ΔΕΚΑ.____________________________________________________

ΦΙΛΟΙ

Ονομάζουμε το blog e-Βήμα φίλων Δ.Ε.Κ.ΑΣτη λέξη φίλος δίνουμε πολύ ευρεία έννοια. Έτσι μπορεί να είναι:
  • υποστηρικτές 
  • πολιτικοί φίλοι
  • κοινωνικοί φίλοι και γνωστοί 
Μερικοί από τους πολίτες που δημοσιεύουν τη γνώμη τους  συνδέονται με άλλες οργανώσεις που δεν έχουν σχέση με την ΔΕΚΑ. Η χρήση του πληθυντικού στα άρθρα δεν υπονοεί απαραίτητα την Νέα Αρχή αλλά ενδεχομένως άλλες οργανώσεις η ομάδες που συνεργάζονται με την Νέα Αρχή η απλά δημοσιεύουν στο Δέκα. 
Οι απόψεις που δημοσιεύονται σε αυτό το e-Βήμα είναι η βασική πηγή για τις θέσεις και τη στρατηγική της κίνησης. Κάποια γνώμη μπορεί να είναι σωστή ανεξάρτητα του εάν προέρχεται από υποστηρικτή της κίνησης. Ένα άρθρο μπορεί να οδηγήσει τελικά στην συμπερίληψη της άποψης στις θέσεις της κίνησης. Έτσι κάποιος που δεν είναι υποστηρικτής μπορεί να γίνει.  

____________________________________________________ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 

Κριτήριο δημοσίευσης δεν είναι η συμφωνία μας τις απόψεις αλλά το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν και η προβλεπόμενη αναγνωσιμότητα.  
Οι περισσότερες απόψεις μας δίνονται προφορικά και οι λιγότερες γραπτά. Τα άρθρα συνήθως προκύπτουν μέσα από συζητήσεις. Σε αυτή τη περίπτωση η συγγραφή των κειμένων γίνεται από τους διαχειριστές του blog, δηλαδή την GReACTIV
Προσπάθεια μας είναι η γραπτή απόδοση να είναι όσο το δυνατό πιο κοντά στην αρχική προφορική τοποθέτηση, τουλάχιστον ως προς το νόημα. 
Κάποιες εκφράσεις που δεν μπορούν να δημοσιευτούν αντικαθίστανται από ηπιότερες. Έτσι λέξεις όπως ελεεινός, παλιάνθρωπος, άθλιος χρησιμοποιούνται συχνά αντί για βαρύτερους χαρακτηρισμούς. Ο αναγνώστης μπορεί να χρησιμοποιήσει την φαντασία του.
Η επιλογή των φωτογραφιών που συνοδεύουν το κείμενο γίνεται συνήθως από τη διαχειριστική ομάδα.


___________________

ΑΝΩΝΥΜΙΑ

Έχουμε δεχθεί έντονη κριτική για το ότι δεν χρησιμοποιείται ολόκληρο το ονοματεπώνυμο των προσώπων που εκφράζουν απόψεις. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι αυτό μπορεί να έχει μια αρνητική θεώρηση. Υπάρχουν όμως δύο λόγοι που έχουμε επιλέξει αυτό το τρόπο. 
Τα άρθρα προέρχονται κυρίως από συζητήσεις και γράφονται από την διαχειριστική ομάδα και όχι αυτούς στους οποίους ανήκουν οι απόψεις. Προσπαθούμε η γραπτή απόδοση να είναι όσο το δυνατό πιο κοντά στη προφορική αλλά σαφέστατα υπάρχουν διαφορές. Εάν ήταν επώνυμη  η δημοσίευση θα έπρεπε να ακολουθήσουμε μια διαδικασία αλλεπάλληλων επικοινωνιών με το φορέα της άποψης ώστε αυτή να διατυπωθεί με ακρίβεια γραπτά. Κάτι τέτοιο θα ήταν χρονοβόρο και επίπονο και για τις δύο πλευρές. Με την αποφυγή της χρήσης ολόκληρου του ονοματεπώνυμου αποφεύγουμε αυτή τη διαδικασία.
Προβάλλουμε ιδέες και όχι πρόσωπα. Μας ενδιαφέρει περισσότερο να αποδοθεί όλη η αλήθεια μιας άποψης παρά όλη η αλήθεια για τον φορέα της.  Όταν κάποιος διατυπώνει επώνυμα την άποψη του ενδιαφέρεται συνήθως αυτή η άποψη να γίνει αρεστή και να μη του δημιουργήσει προβλήματα. Έτσι δεν εκφράζεται με κάθε ειλικρίνεια.  

____________________________________________________

ΥΦΟΣ - ΑΝΑΓΝΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

Το ύφος και το είδος των κειμένων ποικίλει: αναλύσεις, σατυρικά, καυστικά, χιουμοριστικά, μυθιστορηματικά κλπ.
Αρκετά από τα άρθρα εκφράζουν την ψυχική διάθεση των πολιτών: αγανάκτηση, απογοήτευση, οργή, ελπίδα κλπ. Συχνά χρησιμεύουν ως μέσο εκτόνωσης αλλά παράλληλα περιλαμβάνουν ενδιαφέρουσες απόψεις και χρήσιμες πληροφορίες.  
Έχουμε παρατηρήσει ότι άρθρα που περιέχουν σοβαρές αναλύσεις έχουν χαμηλή αναγνωσιμότητα. Αντίθετα τα άρθρα που περιέχουν χιούμορ, καυστικό ύφος, βία, όπλα, αντίσταση έχουν μεγάλη αναγνωσιμότητα. Προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στις προτιμήσεις των περισσότερων αναγνωστών αλλά και να ικανοποιήσουμε όλα τα γούστα.

____________________________________________________

ΤΗΡΗΣΗ ΝΟΜΟΥ

Έχουμε πάρει γενικές κατευθύνσεις από νομικούς συμβούλους ούτως ώστε να βρισκόμαστε μέσα στα πλαίσια του νόμου. Είμαστε κίνηση πολιτών και δεν είναι δυνατόν να περνάμε όλα τα κείμενα από νομικό έλεγχο
Εάν τυχόν θεωρείτε ότι σε κάποιο σημείο έχουμε παραβιάσει το νόμο, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας. Θα εξετάσουμε τη συγκεκριμένη περίπτωση πιο προσεκτικά και εάν χρειαστεί θα επανορθώσουμε. 
Εκφράζονται απόψεις που η πραγματοποίηση τους θα αποτελούσε παράνομες πράξεις. Η δημοσίευση σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή. Μέχρι στιγμής η σκέψη δεν έχει ποινικοποιηθεί. Όλοι μας έχουμε κάνει σκέψεις για ενέργειες που βρίσκονται εκτός πλαισίων νομιμότητας. Αυτό που είναι παράνομο είναι η  πραγματοποίηση ή ο αποδεδειγμένος  σχεδιασμός των ενεργειών. 
Πιστεύουμε ότι είναι προτιμότερο οι απόψεις αυτές να εκφράζονται ανοιχτά και δημοκρατικά παρά κρυφά και συνωμοτικά. Ο λόγος που τις δημοσιεύουμε είναι για να αποφευχθεί η πραγματοποίηση και όχι για να πραγματοποιηθούν. Αποτελεί μια προειδοποίηση στους αρμόδιους ότι πρέπει να γίνει αλλαγή κατεύθυνσης. 


____________________________________________________


ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ

Στα αρχικά βήματα των ΜΜΕ, αντί για την ειδησιογραφία επικρατούσε η συγγραφική δημοσιογραφία. Πολίτες και πολιτικοί έγραφαν στις πρώτες εφημερίδες τις απόψεις τους σε διάφορα ζητήματα. Χρησιμοποιούμε αυτό το πρότυπο ΜΜΕ και την τεχνολογία για να δημιουργήσουμε την ηλεκτρονική συγγραφική δημοσιογραφία. Ταυτόχρονα επιτυγχάνουμε μια πλατφόρμα δημόσιου διαδικτυακού πολιτικού διαλόγου που χρησιμεύει στη διαμόρφωση των θέσεων της πολιτικής κίνησης ΝΕΑ ΑΡΧΗ.
Συμπληρωματικά επιδιώκουμε:

  • να αποτυπώσουμε το παλμό της κοινωνίας
  • να αναδείξουμε θέματα που δεν παρουσιάζονται στα ΜΜΕ 
  • να προωθήσουμε την ελευθερία του λόγου
  • να διερευνήσουμε προβλήματα και λύσεις
  • να δώσουμε τη δυνατότητα έκφρασης σε πολίτες που δεν έχουν εξοικείωση με το διαδίκτυο η εκφράζονται ευκολότερα προφορικά παρά γραπτά.


____________________________________________________