Οργανώσεις και μέλη ΝΑ

Ερώτηση
Εάν μέτρησα καλά ενώθηκαν 12 οργανώσεις στη ΝΑ. Με τόσες οργανώσεις θα πρέπει να είσαστε τουλάχιστον 5 εκατομμύρια. Τόσοι είσαστε η περισσότεροι;  Λίγο περίεργους στόχους δεν έχουν κάποιες οργανώσεις;

Απάντηση
Πραγματικά ΕΛΟΚ και Ελληνική Σωτηρία έφτιαξαν τη ΔΕΚΑ που στη συνέχεια ενώθηκε με άλλες 10 οργανώσεις. Οι περισσότερες από τις οργανώσεις που αναφέρουμε ήταν πολιτικοί κύκλοι η δίκτυα προβληματισμού. Συνήθως δεν είχαν όνομα, σήμα, σκοπό η ιδρυτική διακήρυξη. Τα άτομα που συμμετείχαν είχαν κοινές αντιλήψεις, προβληματισμούς και ανησυχίες. Με κάποιο τρόπο ήρθαν σε επικοινωνία με τη GReBIZ, συνήθως μέσω κοινών γνωστών η Διαδικτύου.
Το κείμενο είναι ένα είδος ιδρυτικής διακήρυξης. Αυτό τους εξέφραζε και αυτό δημιούργησε η GReBIZ.  Η GReBIZ τους προσέφερε εθελοντική βοήθεια με δημιουργία σήματος, εύρεση ονομασίας, ιδρυτική διακήρυξη, κατασκευή blog, επικοινωνία μέσω Ίντερνετ και φυλλάδια. Τους υπέδειξε και κάποιους τρόπους επικοινωνίας και ανάπτυξης.
Όμως σε εθελοντική βάση η GReBIZ είναι αφοσιωμένη στη Νέα Αρχή και είχε τη δυνατότητα να προσφέρει περιορισμένη βοήθεια στις οργανώσεις. Έκανε τη πρόταση να ενταχθούν τα πολιτικά δίκτυα στη ΝΑ και αργά η γρήγορα την αποδέχτηκαν. Το κοινό χαρακτηριστικό όλων των οργανώσεων είναι ότι ανήκουν στο χώρο της κέντρο + δεξιάς και ότι δεν τις εκφράζει η παρούσα κατάσταση. Προσπαθήσαμε να βρούμε κάποια κοινή συνισταμένη ανάμεσα σε όλες τις οργανώσεις.
Άλλες οργανώσεις έφθασαν μερικές δεκάδες μέλη και άλλες μερικές εκατοντάδες. Η μεγαλύτερη είχε περίπου 2 χιλ μέλη. Οι οργανώσεις δεν υφίστανται πλέον αλλά έχουν όλες συγχωνευθεί στη Νέα Αρχή. Η Νέα Αρχή έχει πολλούς φίλους και υποστηρικτές που δεν προέρχονται από αυτές τις οργανώσεις. Η λίστα φίλων είναι περίπου 10 χιλ άτομα. Εγγραφές μελών θα γίνουν όταν δημιουργηθεί το κόμμα και θα υπάρχει κάποια συμβολική συνδρομή.
Ο αριθμός σε άλλους μπορεί να φανεί μεγάλος και σε άλλους μικρός. Για αριθμό μελών είναι ικανοποιητικός. Η ΝΔ, με όλη την προϊστορία της, σε καλές εποχές όταν έπαιρνε ποσοστά πάνω από 40%, είχε περίπου 50 χιλ ενεργά μέλη. Το πρόβλημα μας δεν είναι τα μέλη αλλά οι ψηφοφόροι. Ενώ 10 χιλ μέλη είναι αρκετά, 10 χιλ ψηφοφόροι είναι πολλοί λίγοι. Στις τελευταίες εκλογές αντιστοιχούσαν σε 0,2%. Παρόλο που μας ενδιαφέρει να αυξήσουμε τη βάση των μελών μας, πιο σημαντικό είναι να κερδίσει η ΝΑ ψηφοφόρους μέσα από το Διαδίκτυο και τα ΜΜΕ.
Αισιοδοξούμε ότι σε λίγο θα ισοφαρίσουμε την ΝΔ στις καλές της εποχές δηλαδή θα φθάσουμε 50 χιλ μέλη. Αποκαλούν μέλη τους 400 χιλ που λένε ότι ψήφισαν στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές. Δεν είναι μέλη αλλά ψηφίσαντες στις εκλογές. Πως γίνεται με 3,5 εκατ ψηφοφόρους να έχουν 50 χιλ μέλη και με 1,5 εκατ ψηφοφόρους να έχουν 400 χιλ μέλη;  

  ΝΕΑ ΑΡΧΗ