Ομάδα Βιομηχάνων

Ανδρέας Λεούδης
θα αναρτηθεί Βίντεο σύντομα

Στις αρχές της δεκαετίας του '80, μέλη της ΔΑΠ στη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης ξεκίνησαν να δημιουργούν μια στενή προσωπική σχέση μεταξύ τους. Αυτοί στη συνέχεια αποτέλεσαν μέσα στη ΝΔ την ομάδα των βιομηχάνων. Έχουν επίσης πολύ στενές σχέσεις με το Κώστα Καραμανλή και τον στήριξαν με μεγάλο ζήλο κατά την εκλογή του στην αρχηγία του κόμματος.
Στην ομάδα των βιομηχάνων μετείχαν οι Πανοζάχος, Ταγγίρης και Λεούδης. Ο κ. Ανδρέας Λεούδης είναι κουμπάρος του Καραμανλή και του Πανοζάχου και έχει διατελέσει μέλος της ΚΕ της ΝΔ.
Ο Πανοζάχος είναι πολιτευτής της Ν Δ στην Α’ Θεσσαλονίκης Πανοζάχος και Ταγγίρης είναι βασικοί μέτοχοι στην εταιρεία «Ορθολογισμός- Οικονομικές και Αναπτυξιακές Εφαρμογές».
Μετά το 2004 που ανέλαβε η ΝΔ τη διακυβέρνηση κατέλαβαν πολύ σημαντικές θέσεις στον κρατικό μηχανισμό. Ο Λεούδης  τοποθετήθηκε στην θέση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ενώ ο κ.Πανοζάχος στην θέση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Ηπείρου. Λόγω του ασυμβίβαστου «παραιτήθηκε» από την εταιρεία μεταβιβάζοντας τις μετοχές στη σύζυγό του.
Μετά το 2004 η εταιρεία το Πανοζάχου παρουσίασε αφύσικη επιχειρηματική επέκταση και ο ετήσιος τζίρος της επιχείρησης εκτινάχθηκε στο 1,5 εκ. ευρώ. Μετατράπηκε σε εθνικό λογιστή αναλμβάνοντας τα λογσιτικά πολλών κρατικών οργανισμών όπως Νοσοκομείων, Δ.Ε.Κ.Ο κλπ. Τα μέλη της «ομάδας των βιομηχάνων» είχαν μετατρέψει σε σε φέουδο μεγάλο μέρος του Κράτους, μέσω του γαλάζιου δικτύου κουμπάρων. Για να κερδίσει τους διαγωνισμούς χρησιμοποιείτο ένας πολύπλοκος αλγόριθμος που αντί για την οικονομικότερη προσφορά προέκρινε την συμφερότερη. Στους  πελάτες της εταιρίας συγκαταλέγονται 34 νοσοκομεία και Ιδρύματα, 41 δήμοι, 19 δημοτικές επιχειρήσεις, όλοι οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί των δήμων Θεσσαλονίκης και περιχώρων,  μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις, αρκετές από αυτές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.

Το πόρισμα ΕΔΕ που διεξήχθη το πρώτο τρίμηνο του 2010, αναφέρει τρεις υποθέσεις καταχρηστικής διαχείρισης δημόσιου χρήματος κατά τη διάρκεια της θητείας Λεούδη: 1) διπλοπληρωμές τιμολογίων, υπερκοστολογήσεις δράσεων, παραποιήσεις υπηρεσιακών πρωτοκόλλων και ελλιπείς φάκελοι 2) κατατμήσεις έργων προβολής του Νομού Κοζάνης ώστε να είναι νόμιμες οι απευθείας αναθέσεις ύψους 150.000 ευρώ 3) το έργο της αποναρκοθέτησης του Γράμμου.
Η τρίτη περίπτωση Ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρεία, παρόλο που για την έγκριση και την εποπτεία υπεύθυνος είναι ο στρατός. Στα πρακτικά της Επιτροπής Διενέργειας, Αξιολόγησης και Εισήγησης για ανάθεση έργου βρέθηκε παραποίηση υπογραφών και υπάρχουν υπόνοιες για συνεννοήσεις κάτω από το τραπέζι.
Μια άλλη υπόθεση είναι η προγραμματική σύμβαση για τη “Μελέτη- Κατασκευή Βιομηχανική επιχειρηματική περιοχή ΒΕΠΕ Γρεβενών”. Η μελέτη πληρώθηκε αλλά δεν κατατέθηκε ποτέ στην Νομαρχία Γρεβενών. Συνάφθηκε στις 20/12/2007 μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Γρεβενών και της Αναπτυξιακής Εταιρίας Γρεβενών (ΑΝΓΡΕ ΑΕ), με προϋπολογισμό 800.000 €. Πρόεδρος της ΒΕΠΕ Γρεβενών ήταν ο Τιμολέων Κοψαχείλης πρώην βουλευτής της ΝΔ στο νομό Γρεβενών και Νομάρχης Γρεβενών ο Δημοσθένης Κουπτσίδης μετέπειτα δήμοαρχο Γρεβενών. Άλλοι που εμπλέκονται στην υπόθεση είναι  ο Ανδρέας Τόσκας και ο Χρήστος Κουτσοτόλης.

Πέντε άλλες μελέτες  αξίας 2.9 εκ € που δεν έχουν παραληφθεί αλλά έχουν πληρωθεί είναι:
– βελτίωση Γεωμετρικών χαρακτηριστικών της οδού Γρεβενών Βασιλίτσας
– προμελέτη νέας χάραξης Γρεβενών – Δεσκάτης
– βελτίωση του τμήματος οδού Μικρολίβαδο – περιβόλι
– Τεχνική στήριξη της ΝΑ Γρεβενών επιχειρησιακό πρόγραμμα 2008 – 2012
– Μελέτες οδοποιϊας Ν. Γρεβενών

Μάκης Ν.