Παπασταύρου - Μιωνής 1

Στα Panama Papers, εκτός από τον Σταύρο Παπασταύρου, εμπλέκονται τα ονόματα του Σπύρου Μεταξά και του Κώστα Λαναρά. Ο πρώτος σχετίζεται με τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Είχε έρθει σε επαφή μαζί του ο Κάντας για τη διοχέτευση του μαύρου χρήματος. Ίδρυσε την εταιρεία Aisios, το 2005 μαζί με τον Σταύρο Παπασταύρου. Σοβαρό ρόλο στην εταιρεία Aisios έχει και ο τραπεζίτης Κώστας Λαναράς. Είχε διατελέσει διευθύνων σύμβουλος της Capital Management Advisors του Σάμπυ Μιωνή. Επίσης συνεργαζόταν στενά με το φυγόδικο Άγγελο Μεταξά που διώκεται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και φοροδιαφυγή.
Σύμφωνα με τον Εβρέ Φαλτσιανί, πίσω από τη λίστα Λαγκάρντ κρύβεται ένα σκιώδες τραπεζικό σύστημα που αφορά τη διακίνηση χρήματος, πολλές φορές μαύρου. Το ηλεκτρονικό αρχείο περιέχει αρχεία Excel που συνδέονται με τους χειριστές κεφαλαίων Πρόκειται για τους χειριστές κεφαλαίων Λαναρά, Άγγελο Μεταξά, Σταύρο Παπασταύρου, Σάμπυ Μιονί , Αλέξανδρο Ματαθία και την offshore Samancor που σχετίζεται με τον Θεόδωρο Ασημακόπουλο και το διαφημιστή Χρήστο Παπαπολύζο. Τα αρχεία έχουν τις ονομασίες:
  1. agelos24_intermediary.xml
  2. agelos24.xml
  3. berklay_persons.xml
  4. greek_bank_origines.xml
  5. lanaras_relationships_with_declared_greeks.xml
  6. lanaras_relationships.xml
  7. matathias_relationships_accounts.xml
  8. metaxas_relationships_with_accounts.xml
  9. metaxas_spyro_relationships.xml
  10. mionis_accounts.xml
  11. mionis_relatives_from_accounts.xml
  12. papastavrou.xml
  13. samancor.xml
Ο δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου είναι γιος του Ορφέα - Παναγιώτη Παπασταύρου και της Μπριγκίτε Λεβή. Η Μπριγκίτε Λεβή είναι κόρη του Μιχαήλ Λεβή, ιδρυτή της Linguaphone και γόνου μεγάλης εβραϊκής οικογένειας της Λάρισας. Η κυρία Μπριγκίτα Παπασταύρου ήταν υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ επί Γεωργίου Ράλλη και διατηρεί στενές σχέσεις με τον ΔΟΛ. Όταν ήταν υπουργός ο Άρης Σπηλιωτόπουλος την τοποθέτησε επικεφαλής στην αμαρτωλή εταιρεία ΑΓΡΟΤΗΜΑ ΑΕ (Αγροτουριστική" του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης που έγινε γνωστή για την υπόθεση τωνπαράνομων διορισμών. Καταδικάστηκε για τα ευρωπαϊκό κονδύλια που εξαφάνισε μέσα από τις εταιρείες ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε., και ΕΛΑΓΡΟ Α.Ε., ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Έλαβε χάρη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, και δεν διώκεται για την υπόθεση της Αγροτουριστικής.
Ο Σταύρος Παπασταύρου μαθήτευσε στο Κολέγιο και φοίτησε στη Νομική Αθηνών και το Harvard. Σύμφωνα με πληροφορίες συμμαθητών τους από το Κολλέγιο συμμετείχαν στη παρέα: Χατζηεμμανουήλ, Φιλλιπίδης, Βαρδινογιάννης,  Κλέων Παπαδόπουλος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου (πρώην υπουργός Οικονομικών), Σταύρος Λαμπρινίδης (υπουργός Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ),  Γιώργος Τανισκίδης (Millenium, Proton και επικεφαλής επικρατείας του Μάνου), Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (Τιτάν), Μάκης Βορίδης, Νίκος Γεωργιάδης, Σταύρος Παπασταύρου και Σάμπυ Μιωνής.
Ο Νίκος Γεωργιάδης είναι στενός φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη και υπεύθυνος της στρατηγικής επικοινωνίας της εκστρατείας για τις εσωκομματικές εκλογές. Εμπλέκεται σε υπόθεση παιδεραστίας στη Μολδαβία. Ο Κλέων Παπαδόπουλος είχε τοποθετηθεί επικεφαλής το ΤΤ και όπως και ο Φιλιππίδης είναι κατηγορούμενος. Φέρεται να συνδέεται με την οικογένεια Παπανδρέου. Παρόλο που ανήκαν στην ίδια ευρύτερη παρέα, ο Μιωνής με τον Βορίδη, είχαν πολλές κόντρες για τις τότε αντισημιτικές απόψεις του Βορίδη. Ο Παπασταύρου ήταν από τότε επιστήθιος φίλος του Μιωνή.
Ξεκίνησε ως γενικός γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΔΑΠ ΝΔΦΚ και της ΟΝΝΕΔ. Έγινε Πρόεδρος της Νεολαίας του Χριστιανοδημοκρατικού-Λαϊκού Κόμματος της ΕΕ και αναπληρωτής πρόεδρος της παγκόσμιας οργάνωσης κεντροδεξιών νεολαιών. Ο Κώστας Καραμανλής τον τοποθέτησε γραμματέα Διεθνών Σχέσεων στη ΝΔ και τον έβαλε στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ και το επιστημονικό προσωπικό του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Το 2009 τάχθηκε στο πλευρό της Ντόρας Μπακογιάννη. Πάραυτα εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του Σαμαρά. Ήταν επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Το όνομα του είχε πολλές φορές ακουστεί για τη θέση του Υπουργού Οικονομικών. Κατ’ εντολή του Σαμαρά συνόδευσε τον υφυπουργό Οικονομικών Γιάννη Μαυραγάνη στην Ελβετία για να συζητήσουν με την κυβέρνηση σχετικά με τις λίστες των Ελλήνων καταθετών στα εκεί τραπεζικά ιδρύματα.   
Ο Σταύρος Παπασταύρου είναι συνεργάτης στην εταιρεία MG Capital Advisors με την γυναίκα του Μητσοτάκη, Μαρέβα Γκραμπόφσκυ που φέρεται να είναι εβραϊκής καταγωγής . Το πρώτο Δ.Σ. της MG Capital Advisors της Μαρέβας Μητσοτάκη απαρτιζόταν από τους Μαρία Εύα Βιργινία Γκραμπόφσκι, Σταύρο Παπασταύρου και Μελπομένη Τραυλού. Ήταν επίσης συνεργάτης με το Σάμπυ Μιωνή στην Capital Management Advisors που είχε καταγγελθεί στο ΣΔΟΕ από την ελβετική Julius Baer ότι έκανε ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η εταιρεία πουλήθηκε στη Eurobank όπως και η Telesis Χρηματιστηριακή με την οποία φέρεται να συνδέεται. Να θυμίσω ότι στη διεύθυνση της εταιρείας βρίσκονταν οι Βίκτωρ Πιζάντε, Βίκτωρ Άσερ και Μαρίνα Εφραίμογλου που είναι ξαδέλφη του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
Μια άλλη υπόθεση χειραγώγησης ήταν αυτή της εταιρείας Θεσσαλικής της οποίας διευθύνων σύμβουλος ήταν ο Σταύρος Παπασταύρου. Μάλιστα είχε φυλακιστεί για κάποιο διάστημα. Ο Παπασταύρου παντρεύτηκε το 2014 τη Μάρη Αγαλιώτου που όπως και ο Παπασταύρου εργαζόταν στο Πρωθυπουργικό γραφείο του Σαμαρά. Προηγουμένως ήταν Διευθύντρια επικοινωνίας της Siemens. Τον Παπασταύρου είχε τοποθετήσει ο Σαμαράς επικεφαλής της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες.   

Ο Σάμπυ Μιωνή γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα και το 2006 μετακόμισε μόνιμα στο Ισραήλ. Μαθήτευσε στο Κολέγιο Αθηνών όπου συχνά δήλωνε με μεγάλη περηφάνεια την εβραϊκή καταγωγή του. Σπούδασε στο κολέγιο Brandeis των ΗΠΑ που στηρίζεται  οικονομικά από την παγκόσμια εβραϊκή κοινότητα. Είναι μέλος πολλών εβραϊκών οργανώσεων.  Η μητέρα του Σάμπυ Μιωνή δούλευε για χρόνια στην Ισραηλινή πρεσβεία.
Διώκεται από την Αμερικανική δικαιοσύνη για υπόθεση φοροδιαφυγής αλλά το Ισραήλ δεν εκδίδει υπηκόους του.Το 1997, ο Σάμπυ Μιωνής ίδρυσε στις Μπαχάμες την εταιρεία TC Advisors που αργότερα μετονομάστηκε Capital Management Advisors. Το 2000, η ελβετική εταιρεία Julius Baer που αρχικά συνεργαζόταν με την εταιρεία του Μιωνή, τη κατήγγειλε με επιστολή στο ΣΔΟΕ ότι ξέπλενε βρώμικο χρήμα. Στη διεύθυνση όπου τους υπέδειξε η Julius Baer, το ΣΔΟΕ βρήκε τα γραφεία της TELESIS Χρηματιστηριακής.
Τελικά μετά από πολύ προσπάθεια κατέληξαν κάπου στο Κολωνάκι στα γραφεία της M&M Financial Research. Το ΣΔΟΕ έκανε έφοδο στα γραφεία της εταιρείας και έκανε κατάσχεση μεγάλης ποσότητας αποδεικτικού υλικού. Από το καταστατικό της προκύπτει ότι το Δ.Σ. απαρτίζεται από τους: Άγγελο Μεταξά του Ηλία, Νισήμ Μιώνη του Χαίμ και Σταύρο Παπασταύρου του Νικολάου. Ανάμεσα στους πελάτες της συγκαταλέγοται: Βάγγερ Φραγκίσκη, Αμπραβανέλ Ερρίκος, Αμπραβανέλ Ελίζα, Κολλάκης Παντελής, Φάϊς Σαμ, Φάϊς Λούση, Τσουρούφλης Σπυρίδων, Σεφιχά Λάζαρος, Σαλτιέλ Δαυίδ, Καράσσο Παύλος κλπ.
Ο Ερρίκος Αμπραβανέλ ήταν διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μπενρουμπής και  εμπλέκεται σε μια συναλλαγή που έκανε η TELESIS. Στον ίδιο λογαριασμό των 550,000,000 € της λίστας Λαγκάρντ βρίσκονται οι Φώτης Μπόμπολας, Άγγελος Μεταξάς, Νικόλαος Βάγγερ και Μάκης Λεβή. Άλλα ονόματα που βρίσκονται στη λίστα Λαγκάρντ είναι: Μωυσής Κωνσταντίνης ( Πρόεδρος του ΚΙΣ), Μπενρουμπής, Μάτσας, Μοδιάνο κλπ.
Ο ίδιος εμφανίστηκε το 2010 ως εκπρόσωπος τύπου του Ισραηλινού στρατού φορώντας στρατιωτική στολή. Ο Σάμπυ Μιωνής φέρεται να είναι μεγαλοπαράγοντας στο πολιτικό παρασκήνιο του Ισραήλ. Ο Εχούντ Μπαράκ διετέλεσε πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας του Ισραήλ. Είχε δηλώσει ότι «ο κόσμος άλλαξε μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 και τον πόλεμο στο Ιράκ και οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες χρειάζονται διευθύνσεις που να γνωρίζουν καλά τη νέα πραγματικότητα και τις γεωπολιτικές ισορροπίες». Έχει στενές διασυνδέσεις με τη Μοσάντ και πολλές εμπιστευτικές πληροφορίες είναι στη διάθεση του. Είναι επίσης συνεργάτης του Σάμπυ Μιωνή. Τη γνωριμία φαίνεται να έκανε η Ελληνοαμερικανίδα Αριάνα Χάφινγκτον .

Τάσος Λ.