Η Ελλάδα αποδέχεται πρώτη το Σχέδιο Johnson

ΕΕ 3 Επιπέδων
Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας είναι ο Boris Johnson. Θα αναλάβει το ρόλο να διαμορφώσει τις νέες σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ αλλά και με χώρες εκτός ΕΕ. Η Βρετανία βρίσκεται ήδη σε πορεία εκτός ΕΕ. Οι χώρες του Νότου επίσης πρέπει να ακολουθήσουν την έξοδο, εάν θέλουν να λύσουν τα πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα τους. Τόσο η Βρετανία, όσο και οι χώρες του Νότου θέλουν να διατηρήσουν κάποια σύνδεση με την ΕΕ.
Οι Ανατολικοευρωπαϊκές χώρες έχουν μεγάλη διαφορά στο οικονομικό επίπεδο με χώρες του πυρήνα της ΕΕ όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Γαλλία κλπ. Δεν μπορούν για ευνόητους λόγους να βρίσκονται σε μια οικονομική Ένωση με χώρες όπου η οικονομική διαφορά είναι τεράστια. Από την άλλη υπάρχουν χώρες όπως το Ισραήλ, η Τουρκία και η Αίγυπτος που επιθυμούν να συμμετέχουν στην ΕΕ. Το Ισραήλ βρίσκεται σε λίγο καλύτερο επίπεδο αλλά η Τουρκία και η Αίγυπτος έχουν ακόμη μεγαλύτερη διαφορά από τις Ανατολικοευρωπαϊκές χώρες σε σχέση με τις πιο αναπτυγμένες χώρες της ΕΕ.

Σε όλη αυτή τη πολύπλοκη κατάσταση υπάρχει μια λύση και δεν είναι άλλη από την πολυεπίπεδη ΕΕ. Στο κεντρικό πυρήνα θα βρίσκονται η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία, η Φιλανδία και η Σουηδία. Μπορούν άμεσα να κάνουν μια Ομοσπονδία. Με τη Γαλλία υπάρχουν κάποια προβλήματα που όμως μπορούν ξεπεραστούν.
Ένα δεύτερο επίπεδο θα αποτελούν η Νορβηγία, η Βρετανία, ο Ευρωπαϊκός Νότος και η Ανατολικοευρωπαϊκές χώρες. Αυτές θα έχουν μια πιο χαλαρή σύνδεση με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας και μεταξύ τους. Ένα τρίτο επίπεδο θα δημιουργηθεί από τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου με μια ακόμη πιο χαλαρή σύνδεση. Ενδεχομένως στο τρίτο αυτό επίπεδο να είναι και άλλες χώρες όπως η Ρωσία.  
Δεν μιλάω στο τηλέφωνο με τον Boris Johnson. Αυτονόητο όμως βρίσκω να σχεδιάζει κάτι τέτοιο. Η Ελλάδα αποδέχεται πρώτη το σχέδιο Johnson και ξεκινάει άμεσα διεργασίες για την έξοδο από την Ευρωζώνη και ενδεχόμενη σύνδεση του νέου νομίσματος με τη βρετανική λίρα. Εάν κάποιοι (στην Ελλάδα) δεν συμφωνούν δεν αποτελεί πρόβλημα. Θα πειστούν και θα αλλάξουν γνώμη με τον ένα η τον άλλο τρόπο.
Το Brexit μπορεί να αποδειχθεί ένα πολύ ευνοϊκό γεγονός για την Ελλάδα. Η συμμετοχή στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη κατάστρεψε στη κυριολεξία την ελληνική οικονομία. Μια πιο χαλαρή σχέση με την ΕΕ και ένα υποτιμημένο νόμισμα θα δώσει την ευκαιρία στην ελληνική οικονομία να ανακάμψει. Η σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία μπορεί να συνεχιστεί ακόμη και με μια πιο χαλαρή σχέση. Η Ελλάδα πρέπει όχι μόνο να αποδεχτεί το σχέδιο Johnson αλλά και να υποστηρίξει τις προσπάθειες του Boris Johnson με κάθε τρόπο. 

Μ. Ν.