Πράκτορες και Μνημόνια

Πολύ καλή η ανάλυση του συναγωνιστή στο άρθρο - Έχουν γνώσιν οι φύλακες . Συμφωνώ σε γενικές γραμμές. Θα ήθελα να κάνω μερικές συμπληρώσεις. Οι πράκτορες δεν γνωρίζονται όλοι μεταξύ τους. Έχουν όμως ενδείξεις και υποψίες για το ποιοι μπορεί να είναι πράκτορες. Πολλές μυστικές οργανώσεις (εγκληματικές, τρομοκρατικές κλπ) στηρίζονται σε αυτό το τρόπο λειτουργίας. Καθένας ξέρει αυτούς που είναι απαραίτητο και γενικά μόνο ότι είναι απαραίτητο και τίποτα παραπάνω. Είναι λογικό γιατί εάν άλλες μυστικές υπηρεσίες έπαιρναν με το μέρος τους ένα πράκτορα θα μπορούσε να αποκαλύψει όλο το δίκτυο. Υπάρχουν πρόσωπα κλειδιά όμως που γνωρίζουν όλο το δίκτυο.

Όταν οι σχέσεις ενός φιλικά προσκείμενου με μια ξένη χώρα γίνονται ιδιαίτερα στενές, η διαφορά με τον πράκτορα είναι μικρή. Δεν είναι πράκτορας στη κυριολεξία αλλά πρακτικά είναι σαν πράκτορας. Από το άσπρο στο μαύρο είναι ένα continuum. Το σκούρο γκρι δεν έχει μεγάλη διαφορά από το μαύρο. Στη περίπτωση του πράκτορα υπάρχει ρητή συμφωνία ότι εργάζεται για τα συμφέροντα της ξένης χώρας.
Στη περίπτωση του στενά διαπλεκόμενου είναι πιο ασαφή τα πράγματα αλλά υπάρχει κατανόηση αλληλοβοήθειας. Ο στενά διαπλεκόμενος δεν παίρνει εντολές αλλά προτροπές και παρακλήσεις για τις οποίες έχουν δοθεί η θα δοθούν ανταλλάγματα. Ενίοτε μαζί με το καρότα χρησιμοποιείται και το μαστίγιο δηλαδή τον εκβιάζουν η τον απειλούν με κάποιο τρόπο. Επίσης κάποιος που δεν είναι πράκτορας μπορεί να γίνει. Υπάρχουν και μερικοί που είναι τόσο κρυφοί που δύσκολα μπορεί κανείς να τους βρει.
Τώρα ποια είναι η σχέση των πρακτόρων με τα Μνημόνια; Στους πράκτορες βάζω μέσα και αυτούς που μπορεί να μην είναι στη κυριολεξία πράκτορες αλλά ουσιαστικά λειτουργούν σαν πράκτορες. Πρέπει να τους χωρίσουμε σε δύο κατηγορίες, τους Δυτικούς και της Ρωσίας. Τα Μνημόνια μας τα «φόρεσαν» όλοι μαζί οι λεγόμενοι Δυτικοί δηλαδή Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Αγγλία. Μπορεί να έχουν διαφορές μεταξύ τους και σίγουρα δεν υπάρχει σύμπτωση συμφερόντων αλλά είναι στην ίδια πλευρά και συνεννοούται μεταξύ τους.
Ποιοι είναι οι πλέον μνημονιακοί (υπερμνημονιακοί) δεν είναι μυστικό. Ο συναγωνιστής έκανε μια μέτρηση στο Μνημονιόμετρο με μια δόση χιούμορ. Καθένας μπορεί να κάνει τη δική του κατάταξη αλλά σε γενικές γραμμές όλοι θα συμφωνούν. Αυτό που είναι κατά κάποιο τρόπο μυστικό είναι ποιοι είναι οι πράκτορες (η σαν πράκτορες). Δεν είναι ακριβώς μυστικό αλλά κοινό μυστικό για πολλούς Έλληνες. Όσοι δεν γνωρίζουν το κοινό μυστικό μπορούν να αναζητήσουν τους πράκτορες στους υπερμνημονιακούς. 
          Οι πλέον μνημονιακοί είναι πράκτορες (η σαν πράκτορες) των Δυτικών. Εναλλακτικά μπορεί να μην είναι πράκτορες αλλά να ανήκουν μέσα σε μια κλίκα που ελέγχεται από πράκτορες. Υπάρχουν και ελάχιστοι χρήσιμοι ηλίθιοι όπως έλεγε και ο Λένιν. Οι πράκτορες της Ρωσίας είναι κυρίως αντιμνημονιακοί, ως αντίθετη πολιτική στάση προς αυτή των δυτικών χωρών. Η Ρωσία στηρίζει πανευρωπαϊκά κόμματα της άκρας δεξιάς (περισσότερο) η της άκρας αριστεράς (λιγότερο). 

Σ. Κ.