Allow Karamanlis to give the order

My fellow Americans,

Θα ήθελα να σας απευθύνω παράκληση να εξετάσετε τη κατάσταση στην Ελλάδα πιο προσεκτικά. Δεν είναι τα πράγματα έτσι όπως σας τα περιγράφουν οι διάφοροι (Ανδριανόπουλος, Μάνος, Δούκας, Παπαχελάς, C.S., Γ.Γ., Γ.Α., Σ.Κ., Β.Β., Θ.Β. κλπ). Μπορεί να είναι καλοπροαίρετοι και απλά να κάνουν λάθος. Ενδέχεται να τα λένε με τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα τα δικά τους συμφέροντα.

Θεωρούν ότι έτσι απλά και εύκολα θα γίνει πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης και θα κάνει ότι του ζητηθεί. Αναπτύσσονται πολλές δυνάμεις στην ελληνική κοινωνία που θα προσπαθήσουν να το εμποδίσουν αυτό με κάθε τρόπο. Ο Μητσοτάκης ήταν μια πολύ κακή επιλογή για αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Μπορεί να εκφράσει μόνο ένα μικρό ποσοστό της κεντροδεξιάς δηλαδή την ανώτερη οικονομική τάξη. Περιγράφεται στα δύο πρόσφατα άρθρα και σε πολλά προηγούμενα. Ότι και να κάνει τώρα δεν μπορεί να αλλάξει. Αυτός, η οικογένεια του και το περιβάλλον του έχουν μια διαδρομή ετών. Συμβολίζουν ένα συγκεκριμένο χώρο ιδεολογικό και οικονομικό. Δεν μπορεί ξαφνικά να το γυρίσει και να προσποιείται ότι είναι κάτι άλλο από αυτό που πραγματικά είναι.
Τώρα βέβαια το κακό έχει γίνει, είναι αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και δεν μπορούν να ξαναγίνουν εσωκομματικές εκλογές. Θα μπορούσε βέβαια να παραιτηθεί. Υπάρχει όμως ακόμη καλύτερη λύση. Τα έχουμε περιγράψει πολλές φορές. Η κεντροδεξιά και η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα αρχή. Χρειάζεται ένα νέο σχήμα με πολλά νέα πρόσωπα, πλαισιωμένα από έμπειρα πρόσωπα χωρίς αμαρτίες.
Αυτό το σχήμα μπορεί άμεσα να έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση δηλαδή να ανεξαρτητοποιηθούν τουλάχιστον 10 βουλευτές αλλά ακόμη καλύτερα αρκετοί περισσότεροι. Αυτοί λογικά θα προέρχονται από το καραμανλικό στρατόπεδο. Είναι παράλογο να ανεξαρτητοποιηθούν μητσοτακικοί ενώ οι Μητσοτάκης είναι αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Οι Καραμανλικοί δεν θα το κάνουν εάν δεν πάρουν εντολή από τον Καραμανλή. Ο Καραμανλής δεν θα το κάνει εάν δεν το επιτρέψουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Η ΕΕ θα συμφωνήσει με την άποψη των ΗΠΑ. Ακριβώς δεν ξέρω πως είναι η διαδικασία ώστε να δοθεί η άδεια στον Καραμανλή να δώσει την εντολή. Κάποιος τρόπος θα υπάρχει όμως. 
Το θέμα του αρχηγού του νέου σχήματος είναι ένα ζήτημα σοβαρό αλλά δευτερεύον. Η περίπτωση Καραμανλή έχει πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα. Δεν μπορεί ο Καραμανλής να σηματοδοτήσει τη νέα αρχή. Επίσης υπάρχει αρνητική άποψη σε μεγάλο τμήμα των κεντροδεξιών ψηφοφόρων. Χωρίς να την αποκλείω, πιστεύω ότι είναι καλύτερα να ηγηθεί ένα άλλο πρόσωπο με τον Καραμανλή σε υποστηρικτικό ρόλο. Ο Μητσοτάκης είναι φιλοαμερικάνος και φιλογερμανός μέσω της αδελφής του Θοδώρας. Όμως δεν είναι η μοναδική περίπτωση στη Βουλή. Θα υπάρχουν και άλλοι με ανάλογο προφίλ για την αρχηγία του νέου σχήματος. Εάν δεν υπάρχουν να τους  δημιουργήσουμε.
Ο Μητσοτάκης δεν έχει απήχηση στη μεσαία και λαϊκή τάξη. Έχει πολλές αντιπάθειες μέσα στο κόμμα και στην κοινωνία. Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί πλέον να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη κανενός. Η αλλαγή ονόματος δεν θα βοηθήσει σε τίποτα. Η Νέα Δημοκρατία και ο Μητσοτάκης δεν χρειάζεται να εξαφανιστούν. Μπορεί η Νέα Δημοκρατία να μετατραπεί σιγά σιγά σε ALDE Hellas με παρουσία στη Βουλή.
Τόσο οι Έλληνες, όσο και οι ξένοι επενδυτές χρειάζονται ένα νέο σχήμα που θα το εμπιστευτούν και θα τους εμπνεύσει. Η περίπτωση αυτή είναι η καλύτερη δυνατή στη δεδομένη στιγμή και με τις υπάρχουσες συνθήκες. Έχει πολλά συν και λίγα πλην. Τέλειο δεν υπάρχει. 

Allow Karamanlis to give the order.

G. P.