Θα τιμωρηθούν EPP, ALDE, GOP

Πολύ συχνά μας ρωτούν σε ποιο Ευρωπαϊκό γκρουπ θα ενταχθούμε σε περίπτωση που καταφέρουμε να περάσουμε το όριο εισόδου στο Ευρωκοινοβούλιο και στη Βουλή. Οι εναλλακτικές είναι πολλές : EPP, ALDE, ECR, EFD, S&D. Δηλαδή εκτός από τα αριστερά κόμματα, τους Πράσινους και τα εθνικιστικά κόμματα, όλα τα άλλα είναι πιθανά. Χωρίς να το έχουμε εξετάσει πολύ, αρχική επιλογή θα ήταν το EPP.
Εμείς βάζουμε την Ελλάδα πρώτα από όλα. Τοποθετούμαστε με γνώμονα τα ελληνικά προβλήματα και τις απόψεις των Ελλήνων πολιτών. Δεν τις προσαρμόζουμε στα πολιτικά γκρουπ γιατί όπως θα φανεί και παρακάτω δεν υπάρχει λόγος να το κάνουμε. Προέχει η επίλυση των ελληνικών προβλημάτων και η ένταξη μας σε κάποιο γκρουπ είναι δευτερεύον η τριτεύον θέμα. Σε μια χώρα με πραγματική ανεργία πάνω από 30% δεν μπορεί ένα κεντροδεξιό κόμμα να έχει ίδιες τοποθετήσεις με το αντίστοιχο μιας άλλης χώρας όπου η ανεργία είναι 5%. Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι ελληνικό κόμμα. Είναι υποκατάστημα του CDU δηλαδή είναι ένα γερμανικό κόμμα. Εμείς είμαστε πρώτα φιλελληνική πολιτική κίνηση και μετά φιλοευρωπαϊκή.

Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι οι ευρωπαϊκές πολιτικές ομαδοποιήσεις δεν είναι σταθερές. Το PES (Party of European Socialists) μετονομάστηκε πρόσφατα σε S&D για να συμπεριλάβει και τους Δημοκράτες της Ιταλίας. Είχε προηγηθεί η μετονομασία του γκρουπ των Χριστιανοδημοκρατών σε EPP (European Peoples Party) για να συμπεριλάβει κόμματα που δεν είχαν Χριστινοδημοκρατκή παράδοση όπως η Νέα Δημοκρατία. Οι European Democrats ήταν μέρος του EPP και αποτελούσαν ένα πιο ευρωσκεπτικιστικό τμήμα. Διαχωρίστηκαν και ενώθηκαν με το ECR (European Conservatives and Reformists). To EFD (Europe for Freedom and Democracy) δημιουργήθηκε από το IND/DEM, το UEN και το MELD.  Αυτά είναι ενδεικτικά μόνο μερικά παραδείγματα.
Τα γκρουπ που προέκυψαν έχουν σχετικά μεγάλη ανομοιογένεια. Το ALDE (Alliance of Liberals and Democrats for Europe) σχηματίσθηκε από το ELDRP και το EDP (European Democratic Party). Ανάμεσα στα δύο υπάρχουν διαφορές. Το EDP είχε δημιουργηθεί από κόμματα που ανήκαν στο EPP και ήταν περισσότερο κεντρώα. Ο ιδρυτής του Francois Bayrou, το περιγράφει σαν ένα γκρούπ για ανθρώπους που δεν είναι ούτε συντηρητικοί αλλά ούτε και σοσιαλιστές, κάτι σαν το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ. Διατηρούν ξεχωριστή πολιτική οντότητα από το πρώην ELDRP. Ανομοιογένεια επίσης επικρατεί και στο EPP αλλά είναι κάπως μικρότερη. Υπάρχουν κόμματα που είναι περισσότερο συντηρητικά ενώ άλλα είναι περισσότερο κεντρώα.
Το EPP υποστηρίζει ανοικτά και φανερά τη Νέα Δημοκρατία που είναι και μέλος του. Εάν συνεχίσει να το κάνει θα τιμωρηθεί. Θα κόψουμε ένα μεγάλο κομμάτι από το EPP και άλλο ένα από το ALDE και θα δημιουργήσουμε νέο γκρουπ. Δεν θα το κάνουμε επειδή είμαστε παντοδύναμοι αλλά επειδή υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Το μόνο που χρειάζεται είναι προσπάθεια και συντονισμός. To EPP θα τιμωρηθεί επειδή υποστηρίζει τη Νέα Δημοκρατία. Το ALDE θα τιμωρηθεί επειδή υποστηρίζει τον νεοφιλελευθερισμό.
Αυτό είναι και μια απάντηση στο αρχικό ερώτημα με το οποίο ξεκίνησα το άρθρο. Εκτός από τη συνεργασία με τα ήδη σχηματισμένα πολιτικά γκρουπ, υπάρχει και η εναλλακτική συμμετοχής σε ένα καινούργιο γκρουπ. Δεν μας απασχολεί τόσο αυτή τη στιγμή η ένταξη μας σε κάποιο γκρούπ για δύο λόγους: α) το τοπίο είναι ρευστό και μπορεί να αλλάξει β) εκτός από τις υπάρχοντες εναλλακτικές μπορεί να δημιουργηθούν και νέες.
Το αντίστοιχο του ALDE στις ΗΠΑ είναι το Libertarian Party. Ποτέ δεν έχει πετύχει σημαντικά εκλογικά ποσοστά. Το 1996, ο Ross Perot είχε πάρει ποσοστό 8,4% με το Reform Party. Αυτοπροσδιορίζεται κέντρο και δεξιά και έχει αρκετές διαφορές από τους Libertarians. Το 2000 είχε διεκδικήσει την θέση του υποψηφίου του Reform Party, ο Donald Trump. Σήμερα είναι ο επικρατέστερος για τη θέση του υποψηφίου του GOP (Republicans) και πιθανός επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ενώ για το EPP είναι βέβαιο και ολοφάνερο, για το GOP δεν είναι σίγουρο ότι υποστηρίζει τη Νέα Δημοκρατία. Υπάρχουν όμως κάποιες ενδείξεις και υποψίες. Εάν ισχύει κάτι τέτοιο και συνεχίσει να το κάνει, θα τιμωρηθούν και αυτοί. Ενδέχεται στην ΕΕ να πετύχει η προσπάθεια δημιουργίας ενός γκρουπ ανάμεσα στο EPP και το S&D, διαφορετικού από το ALDE. Εάν γίνει κάτι τέτοιο είναι πιθανό η ιδέα να μεταφυτευτεί και στις ΗΠΑ. Εάν φυτευτεί ο σπόρος ίσως μπορέσει να αναπτυχθεί. Όπως ένα μεγάλο κομμάτι από το EPP θα δημιουργήσει ένα νέο γκρουπ, έτσι και ένα μεγάλο κομμάτι από το GOP θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα νέο κόμμα ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους.
 Πέρα από την στήριξη που έχει η Νέα Δημοκρατία από εξωτερικούς παράγοντες, στην Ελλάδα ακόμη αποφασίζουν οι Έλληνες. Όλα τα κέντρα εξουσίας και συμφερόντων επηρεάζουν μόνο με έμμεσους τρόπους, κυρίως προσπαθώντας να διαμορφώσουν την κοινή γνώμη μέσω των ΜΜΕ. Υπάρχει μεγάλη οργή και μίσος ενάντια στη Νέα Δημοκρατία από ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων, των κεντροδεξιών συμπεριλαμβανόμενων. Αυτό που χρειάζεται είναι το 1,5 εκατομμύριο ψηφοφόροι που έμειναν στη Νέα Δημοκρατία, να εκπαιδευτούν να ψηφίζουν σύμφωνα με τα συμφέροντα τους. Τότε η Νέα Δημοκρατία θα τελειώσει και θα γίνει μια νέα αρχή για την ελληνική κεντροδεξιά και την Ελλάδα.

Θ. Μ.