Η τεράστια ανωμαλία του ALDE

Guy Maurice Marie-Louise Verhofstadt
Η Τελική Ιδεολογία θα βρίσκεται ανάμεσα στις επικρατέστερες ιδεολογίες που είναι για την Ευρώπη η σοσιαλδημοκρατία του S&D (Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι) και ο φιλελευθερισμός η χριστιανοδημοκρατία του EPP (Νέα Δημοκρατία). Το ζήτημα είναι ποιους συνδυασμούς στοιχείων θα έχει η Τελική Ιδεολογία. Όπως έχουμε εξηγήσει δεν υπάρχει μόνο ένα κέντρο αλλά πολλά. Οι συνδυασμοί είναι άπειροι (βλ. Ιδεολογίες). 

Η Τελική Ιδεολογία πρέπει να δίνει απαντήσεις στις αδυναμίες του καπιταλιστικού συστήματος δηλαδή στα ζητήματα της φτώχειας, της ανισοκατανομής εισοδήματος & πλούτου, τους προβληματικούς κύκλους. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να εκμεταλλεύεται τα αναμφίβολα θετικά σημεία του laissez faire δηλαδή της ελεύθερης οικονομίας. Επίσης να βάζει ένα τέλος στην αντιπαλότητα και στις έχθρες που δημιουργεί μέσα στη κοινωνία το είδος του κοινοβουλευτισμού που έχει επικρατήσει. Τέλος, να παρέχει ελευθερία επιλογής στο είδος της οικονομικής οργάνωσης παραγωγής και κατανάλωσης.
Το ALDΕ είναι μια τεράστια ανωμαλία. Πολλοί είναι αυτοί που λανθασμένα το θεωρούν κάτι ενδιάμεσο. Καταλαμβάνει τον χώρο ανάμεσα σε EPP και  S&DIδεολογικά δεν βρίσκεται ανάμεσα. Στα κοινωνικά ζητήματα είναι πιο αριστερά από το S&D και στα οικονομικά είναι πιο δεξιά από το EPP.  Στους κόλπους του ALDE Group βρίσκεται το EDP που είναι χωριστό Europarty. Η ιδεολογία του είναι περισσότερο ανάμεσα σε S&D και EPP. Είναι όμως μικρότερο από το ALDE Europarty και έτσι έχει επικρατήσει περισσότερο η ιδεολογία του ALDE. Δεν μπορεί ποτέ η Τελική Ιδεολογία να είναι αυτή που προτείνει το ALDE. Προάγει τον νεοφιλελευθερισμό και αντί να μειώνει τις διαφορές εισοδήματος και πλούτου τις αυξάνει. Δεν δίνει απάντηση στους προβληματικούς κύκλους του καπιταλισμού αλλά αντιθέτως τους επιτείνει.
Η αντίστοιχη ιδεολογία στις ΗΠΑ εκπροσωπείται από τους Libertarians. Είχαν πάντοτε ελάχιστη απήχηση. Μια ιδεολογία ενδιάμεση των Δημοκρατών και των Ρεπουμπλικάνων, ήταν αυτή του Reform Party που το 1996 είχε πάρει 8%. Ο Donald Trump ήταν υποψήφιος για το χρίσμα αυτού του κόμματος το 2000 και σήμερα είναι επικρατέστερος υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων.
Εκπρόσωποι της ιδεολογίας του ALDE στην Ελλάδα είναι η Δράση, η Δημιουργία Ξανά και η Φιλελεύθερη Συμμαχία. Πολιτικά πρόσωπα που εκφράζουν αυτή την ιδεολογία είναι όλη η οικογένεια Μητσοτάκη, ο Μάνος, ο Ανδριανόπουλος, ο Σκυλακάκης κλπ. Υποτίθεται ότι είναι ενάντια στο κρατισμό. Η οικογένεια Μητσοτάκη έχει κάνει τεράστια περιουσία από τα χρήματα των φορολογούμενων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι τόσο  πολύ ενάντια στο κρατισμό που ο Σημίτης τον έβαλε σε κρατική τράπεζα (Εθνική) και έπαιρνε μισθό 6 εκατομμύρια δραχμές το μήνα. Η κόρη της Ντόρας έπαιρνε πάνω από 300 χιλιάδες το χρόνο από τον Ερρίκος Ντυνάν και συνέβαλε στη χρεοκοπία του. Δεν είναι ακριβώς Δημόσιο αλλά πάντως ιδιωτική κλινική δεν είναι.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έχει τρεις κόρες και δύο γιους, τον Κυριάκο και τον Σκυλακάκη. Είναι πάντα στο πλευρό των Μητσοτάκηδων. Οι Μητσοτάκηδες «έφαγαν» το κόμμα από το Μάνο και έβαλαν τον δικό τους Σκυλακάκη πρόεδρο. Και αυτός φημολογείται ότι έκανε μεγάλη περιουσία, μέσω της διαφημιστικής του εταιρείας, από τα χρήματα των φορολογούμενων. Ο Μάνος έβαλε το γιο του σε έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές του Δημοσίου. Ήταν για πολλά χρόνια Διευθυντής στον Όμιλο Ιντρακόμ και νομίζω ότι ακόμη είναι. Ενάντια στο κρατισμό για τους άλλους αλλά οι ίδιοι κρατικοδίαιτοι μέχρις εσχάτων.

Θ. Η.