Ο δρόμος προς τις λύσεις


Ερώτηση

Απάντηση
Το νέο σχήμα στη κεντροδεξιά και οι πολιτικές ανακατατάξεις δεν είναι λύσεις στα προβλήματα. Ενδέχεται να είναι ο τρόπος για να βρεθούν τελικά λύσεις στα προβλήματα. Τα προβλήματα συσσωρεύτηκαν από αυτούς που μας κυβερνούσαν τόσα χρόνια και εννοώ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Δεν ισχυρίζομαι ότι οι σημερινοί είναι καλύτεροι. Το μόνο που λέω είναι ότι έχουν μόνο μικρό μερίδιο της ευθύνης γιατί δεν ήταν αυτοί που κυβερνούσαν.

Χρειάζονται τα εξής πράγματα. Πρώτον να αναλάβουν άνθρωποι ικανοί, έντιμοι και ειλικρινείς. Μετά να συνεννοηθούμε μεταξύ μας και με τους εταίρους. Η ικανότητα που αναφέρω αφορά τη διακυβέρνηση της χώρας. Όλοι οι πολιτικοί είναι πάρα πολύ ικανοί στο χειρισμό του λόγου και την χειραγώγηση των πολιτών αλλά αυτή είναι μια διαφορετική ικανότητα.
Ο ικανός εάν δεν είναι και έντιμος θα χρησιμοποιήσει την ικανότητα του προς όφελος του και σε βάρος του λαού. Έντιμος και ειλικρινής συνήθως πάνε μαζί αλλά είναι διαφορετικές έννοιες. Αυτό που κάνουν όλοι τους (οι πολιτικοί) από την αρχή της κρίσης είναι ότι μας έχουν φλομώσει στο παραμύθι. Εάν πριν τη κρίση έλεγαν ψέματα μια φορά, με τη κρίση λένε δέκα.
Δεν φταίνε όμως μόνο αυτοί. Φταίει και ο ελληνικός λαός. Όσοι είπαν την αλήθεια το πλήρωσαν πολύ ακριβά. Αντίθετα όσοι είπαν ψέματα τα κατάφεραν μέχρι ένα σημείο. Πρέπει και ο ελληνικός λαός να θέλει να ακούσει την αλήθεια όσο σκληρή και να είναι. Πολλοί είναι οι πολίτες που έχουν ένα όνειρο και δεν θέλουν να τους το χαλάνε. Όποιος τους χαλάει το όνειρο τον αντιπαθούν και τον τιμωρούν με τη ψήφο τους.  
Να πάρω ένα παράδειγμα. Η θέση μας (της ΝΑ) δεν είναι ούτε υπέρ της εξόδου από το ευρώ αλλά ούτε και υπέρ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Και οι δύο εναλλακτικές έχουν συν και πλην και η απόφαση είναι δύσκολη. Με τα ψέματα όμως που μας που λένε κάτι τύποι σαν το Άδωνι Γεωργιάδη δεν βγαίνει άκρη. Εμείς λέμε την αλήθεια σε αυτό και σε όλα τα θέματα.
Οι ειλικρινείς πολιτικοί θα πουν πρώτα την αλήθεια. Από την αλήθεια πρέπει να κάνουμε την αρχή. Αφού πούμε την αλήθεια θα χρειαστεί συνεννόηση τόσο με τους Ευρωπαίους εταίρους αλλά κυρίως μεταξύ μας. Εκεί υπεισέρχονται οι ανακατατάξεις του πολιτικού σκηνικού. Το σενάριο που περιγράφεται θα βοηθήσει και στις δύο συνεννοήσεις.
Εμείς προτείνουμε συγκυβέρνηση διαρκείας. Η μεγάλη συγκυβέρνηση είναι απαραίτητη για αρκετά χρόνια. Είναι τόσο μεγάλα και πολλά τα προβλήματα που δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Με τη διάταξη που έχουν οι πολιτικές δυνάμεις τώρα, η συγκυβέρνηση και δύσκολη είναι και δεν θα βγάζει πουθενά. Οι πολιτικές ανακατατάξεις θα βοηθήσουν και τη συγκυβέρνηση.

Κώστας