Περί Συγκλίσεων

Σε πρόσφατα άρθρα αναφέρθηκε το πνευματικό ρεύμα της νεοορθοδοξίας που αναζητούσε σύγκλιση μεταξύ Μαρξισμού και Ορθοδοξίας. Προσπάθεια σύγκλισης θρησκειών έχουμε τουλάχιστον από τις Σταυροφορίες ενώ  σύγκλιση θρησκείας και φιλοσοφίας παρατηρείται από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση γίνεται σύγκλιση χωρών και η παγκοσμιοποίηση προκαλεί σύγκλιση πολιτισμών.

Μέσα στην ΕΕ πραγματοποιείται σύγκλιση μεταξύ των κυρίαρχων ιδεολογιών, των Χριστιανοδημοκρατών η Λαϊκού κόμματος και των Σοσιαλιστών. Πριν από αυτό είχε προηγηθεί άλλη σύγκλιση καθώς τόσα τα αριστερά όσο και τα δεξιά κόμματα κινήθηκαν προς το κέντρο και έτσι δημιουργήθηκαν οι όροι κεντροαριστερά και κεντροδεξιά. Ο Τρίτος Δρόμος είναι μια προσπάθεια περαιτέρω σύγκλισης από τη πλευρά της  κεντροαριστεράς.    
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με τη διεύρυνση, ο Σημίτης με τον εκσυγχρονισμό, ο Καραμανλής με το άνοιγμα προς το μεσαίο χώρο, η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο δεν είναι τίποτα άλλο από συγκλίσεις που χρησιμοποιούν διάφορες άλλες ονομασίες.  
Η δημιουργία της Σπίθας (Μίκης Θεοδωράκης), είχε βασικό στοιχείο τη σύγκλιση.  Η Σπίθα προσπάθησε να ενώσει πολίτες από όλες τις ιδεολογίες σε ένα αντιμνημονιακό μέτωπο. Απο τη Σπίθα προέκυψαν οι ΑΝΕΛ και το ΕΠΑΜ. Και τα δύο κόμματα τα μπέρδεψαν λίγο. Υποτίθεται ότι έχουν πολίτες από όλες τις ιδεολογίες. Οι μεν ΑΝΕΛ συνεργάζονται με τους Συντηρητικούς της Ευρώπης που είναι αρκετά δεξιοί (η ακροδεξιοί κατά άλλους). Στο ΕΠΑΜ τα πρόσωπα και οι πολιτικές θέσεις προέρχονται κυρίως από την αριστερά.
Το Ποτάμι είναι μια άλλη περίπτωση σύγκλισης καθώς συνεργάζεται με τη Δράση. Και εκεί τα μπέρδεψαν λίγο καθώς το Ποτάμι εντάχθηκε τελικά στο γκρουπ των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ενώ η Δράση ανήκει στο γκρούπ των Φιλελεύθερων. Η Τελεία του Απόστολου Γκλέτσου είναι και αυτή στη λογική της σύγκλισης. Η Ένωση Κεντρώων είναι εξ ορισμού σύγκλιση μεταξύ αριστεράς και δεξιάς.
Όλες οι συγκυβερνήσεις ήταν συγκλίσεις. Τώρα επιχειρείται ακόμη μια σύγκλιση μεταξύ ΝΔ, Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Και η ΔΗΜΑΡ ήταν μια στροφή προς τα δεξιά δηλαδή μια απόπειρα σύγκλισης. Υπάρχουν πολλά πρόσωπα που έχουν ακολουθήσει πορείες συγκλίσεων.
Η λίστα των συγκλίσεων είναι πολύ μεγάλη, αναφέρθηκαν κάποια παραδείγματα. Στη Νέα Αρχή είμαστε υπέρ της σύγκλισης και το εκφράζουμε με κάθε τρόπο. Η κίνηση ΔΕΚΑ, από όπου προήλθε η Νέα Αρχή, είχε σαν σημείο συνάντησης το κέντρο, πολιτών από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες. Με τη Νέα Αρχή έγινε μια στροφή προς τα δεξιά αλλά παραμένουμε στο χώρο του κέντρου και εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε τη σύγκλιση. Μια από τις θέσεις μας είναι οι κυβερνήσεις ευρύτερων συνεργασιών δηλαδή σύγκλιση. Ο Πέμπτος Δρόμος είναι επίσης μια προσπάθεια πολιτικής σύγκλισης. Η σύγκλιση περιέχει συμβιβασμό και σύνθεση. Το Synthesis and Balance διαπραγματεύεται αυτά τα θέματα από μια ευρύτερη σκοπιά. (Η ομάδα που ασχολείται με το project συμμετέχει στη Νέα Αρχή).
Το βασικό ερώτημα είναι τι είδους σύγκλιση. Η Σπίθα, οι ΑΝΕΛ (πριν) και το ΕΠΑΜ είναι αντιμνημονιακές συγκλίσεις ενώ το Ποτάμι μνημονιακή. Και ο φασισμός σύγκλιση ήταν. Ο Μουσολίνι είχε επιχειρήσει μια σύγκλιση μεταξύ δύο κυρίαρχων πολιτικών ρευμάτων της εποχής του, του σοσιαλισμού (με στοιχεία αναρχοσυνδικαλισμού) και της ιμπεριαλιστικής μοναρχίας. Η άποψη που επικρατεί γενικά για τον φασισμό δεν είναι θετική.
Να το πω με απλά λόγια να το καταλάβει και ο κυρ-Μήτσος και η κυρα-Μαρία εάν ποτέ με κάποιο τρόπο διαβάσουν το άρθρο. Ότι και να ανακατέψεις δεν βγαίνει γευστική συνταγή. Πρέπει να είναι συγκεκριμένα υλικά και συγκεκριμένη δοσολογία. Εάν βάλεις λίγο αλάτι θα είναι ανάλατο ενώ με το πολύ θα βγεί λύσσα και δεν θα τρώγεται. Εμείς στη Νέα Αρχή θεωρούμε ότι πετύχαμε πολύ καλή συνταγή. 

Φώτης