Το βασικό ερώτημα

Η νέα κυρίαρχη δύναμη της κεντροδεξιάς
Μιλάνε για ήττα των Καραμανλικών. Έτσι φαίνεται σε πρόχειρη ανάγνωση. Τα πράγματα όμως δεν είναι πάντα όπως φαίνονται. Ενδέχεται οι Καραμανλικοί να έβγαλαν τον Μητσοτάκη για να του «φορτώσουν» τα χρέη, τις αμαρτίες του παρελθόντος και τη σαβούρα που έχει μαζευτεί μέσα στο κόμμα. Εάν τελικά ο Καραμανλής έκανε τέτοιο κόλπο, είναι πολύ μάγκας.
Πιθανώς να είναι ήττα των Καραμανλικών και να μην υπήρχε κάποιος σχεδιασμός. Είτε έτσι είτε αλλιώς του την «έχουν στημένη στη γωνία». Δεν είναι μόνο οι Καραμανλικοί. Όλοι του την έχουν «στημένη».  Περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία είτε να τον «αποκαθηλώσουν» και να του «φάνε» το κόμμα, είτε να φύγουν για μια νέα καθαρή αρχή. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για κάποιους ξύπνιους να την «κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια». Βέβαια μην περιμένει κανείς να δηλώσουν: « την έχουμε στημένη στο Κυριάκο Μητσοτάκη και τον περιμένουμε στη γωνία».  Όλοι θα μιλάνε για ενότητα και δυνατή ΝΔ ενώ υπόγεια θα πραγματοποιούν τα σχέδια τους.

Ποιοι είναι οι άλλοι; Είναι ο Τζιτζικώστας που ξέρει ότι ο Μητσοτάκης του «έφαγε» τη δεύτερη θέση με ψήφους από το Ποτάμι και τη Πασοκοδημάρα. Είναι και ο Σαμαράς που σίγουρα έχει τους δικούς του σχεδιασμούς. Είναι δυνατόν ο Σαμαράς να ονειρεύεται να βάλει έναν Μητσοτάκη στο τιμόνι της Νέας Δημοκρατίας; Μη τρελαθούμε τελείως! Κάτι ετοιμάζει σίγουρα. Είναι η αδελφή του Κυριάκου η Ντόρα που έχει όνειρα για το γιο της Κώστα Μπακογιάννη. Είναι ακόμη και ο Άδωνις. Ο Καρατζαφέρης χαρακτήρισε τον Βορίδη ροτβάιλερ και τον Άδωνι οχιά. Κάτι θα ξέρει παραπάνω, πατέρας (πολιτικός) τους είναι! Ο Άδωνις  την «έχει στημένη» στον Κυριάκο όπως θα την είχε «στημένη» και σε οποιονδήποτε επειδή είναι οχιά!
Μόνο η προοπτική της εξουσίας θα μπορούσε να τους ενώσει. Θεωρώ ότι η ΝΔ θα έχει καθοδική αντί για ανοδική πορεία. Σε λίγο θα είναι το νέο ΠΑΣΟΚ. Θα κινείται περίπου στα ίδια εκλογικά επίπεδα, 4-7%. Θα είναι η δεύτερη και το πιθανότερο η τρίτη δύναμη της κεντροδεξιάς.  Είναι δίκαιο εξάλλου. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κατέστρεψαν και χρεοκόπησαν τη χώρα. Με ποια λογική το ΠΑΣΟΚ είναι ένα μικρό κόμμα και η ΝΔ παραμένει κόμμα εξουσίας; Το βασικό ερώτημα πλέον είναι:

ΠΟΙΟ ΣΧΗΜΑ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΤΗ ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑΣ;

Η ΧΑ είναι πολύ δύσκολο από μόνη της να καταφέρει κάτι τέτοιο. Μόνο με κάποιες συμμαχίες θα μπορούσε να το επιτύχει. Ποιοι όμως θα δεχτούν να συμμαχήσουν με τη ΧΑ; Ένα δεξιό κόμμα συζητείται εδώ και καιρό. Μπορεί να γίνει από το τέως βασιλιά, από δεξιούς της ΝΔ η και από όλους μαζί. Ενώ ποσοστά γύρω στο 10% δεν είναι απίθανα, είναι δύσκολο να πιάσει γύρω στο 30%.  Δεν είναι τόσος ο κόσμος της «καθαρής» δεξιάς.
Μόνο κάποιο σχήμα πολυσυλλεκτικό που θα κινηθεί προς το μεσαίο χώρο θα μπορούσε να γίνει η πρώτη δύναμη της κεντροδεξιάς και να φθάσει 35-40%. Δεν ξέρουμε ποιο μπορεί να είναι αυτό το σχήμα. Ευελπιστούμε να είμαστε και εμείς (ΝΑ) μέσα! 

Μάριος