Διαδικασία εκλογής αρχηγού

Ο μπάρμπα Βαγγέλας μπορεί να είναι λάθος σε πολλά θέματα αλλά ως προς τη διαδικασία εκλογής είχε δίκιο. Βέβαια το υποστήριζε επειδή τον βόλευε. Γενικά υποστηρίζει το σωστό αλά καρτ, εκεί που τον βουλεύει. Ήταν αυτός που «έθαψε» τον προεκλογικό διάλογο γιατί ο Καραχάλιος του είπε ότι δεν τον εξυπηρετεί.  Ο ύποπτος για κακουργήματα Καραχάλιος έκρινε σωστά  σε αυτό το ζήτημα. Έτσι ο μπαρμπα Βαγγέλας μας έδωσε μαθήματα δημοκρατίας ( ειρωνικό ) και ένα δείγμα από τη δημοκρατικότητα ( ειρωνικό ) της μελλοντικής αρχηγίας του.

Ξέφυγα κάπως από το θέμα αλλά δεν ήθελα να φανεί ότι υποστηρίζω μπάρμπα Βαγγέλα. Ο ένας χειρότερος από τον άλλο είναι οι υποψήφιοι αρχηγοί. Είχαμε γράψει σε ανύποπτο χρόνο για τη διαδικασία εκλογής αρχηγού της ΝΔ. Για την ακρίβεια αυτό έγινε πριν 1,5 χρόνο, το Μάιο του 2014 στο άρθρο Ζητούνται πενηντάρηδες.  Δεν μας ενδιαφέρει η ΝΔ. Για την ακρίβεια το ενδιαφέρον μας είναι αρνητικό. Ότι κακό συμβαίνει στη ΝΔ είναι καλό για τη χώρα. Έτσι θα μπορέσει να διαλυθεί πιο γρήγορα το άθλιο κόμμα που τόσα δεινά προκάλεσε στην Ελλάδα μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Με τη διάλυση εννοώ ποσοστά κάτω του 10%. Μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει σε χαμηλά ποσοστά.
Το τέλος της μεταπολίτευσης δεν έχει ολοκληρωθεί. Το ΠΑΣΟΚ έχασε την ηγεμονία του στη κεντροαριστερά. Μαζί με το Ποτάμι όμως που είναι ΠΑΣΟΚ Β συγκεντρώνουν ποσοστά πάνω από 15%. Το σύστημα ΠΑΣΟΚ και το σύστημα ΝΔ δηλαδή το φαύλο σύστημα της μεταπολίτευσης έχει ενώσει τις δυνάμεις του. Με αιχμή του δόρατος το άθλιο κόμμα της ΝΔ προσπαθεί να κρατηθεί στην εξουσία για να διατηρήσει τα προνόμια του και να εξακολουθεί να εκμεταλλεύεται τον ελληνικό λαό. Το τέλος της μεταπολίτευσης θα έρθει όταν η ΝΔ από κόμμα εξουσίας γίνει κόμμα τσόντα σε συγκυβέρνηση.
Σχολιάζω επί της διαδικασίας και όχι από θετικό ενδιαφέρον για τη ΝΔ. Η εκλογή αρχηγού πρέπει να γίνεται από τη βάση. Η διαδικασία στράβωσε με την εκλογή του Τζέφρυ. Η ΝΔ πήγε να μιμηθεί το ΠΑΣΟΚ και πήρε και αυτή το στραβό δρόμο. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να εκλέγει η βάση τον αρχηγό. Ένας εύκολος και οικονομικός τρόπος εκλογής από τη βάση είναι να ψηφίζουν τα Διοικητικά Συμβούλια των Τοπικών Οργανώσεων. Τα μέλη των Τοπικών εκλέγουν τα Διοικητικά Συμβούλια επομένως έμμεσα είναι σαν να ψηφίζουν τα μέλη των Τοπικών.
Ανοίγοντας τη διαδικασία σε όλους υπάρχουν πολλά προβλήματα. Πρώτον γίνεται αρκετά πολύπλοκη και δαπανηρή. Μετά υπάρχει ο κίνδυνος κάποιος Τοντολάκης και κάποια Φώφη να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα προς το συμφέρον τους. Θα μπορούσε να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ η η ΧΑ που θα το έκαναν. Δεν αποκλείεται μερικοί από τους 400 χιλιάδες που ψήφισαν να ήταν Συριζαίοι η Χρυσαυγίτες. Το έκαναν όμως με δική τους πρωτοβουλία. Δεν φαίνεται να έπεσε γραμμή όπως με τους Ποταμίσιους και τους Πασοκοδημάρους.
Δεν έχει δικαίωμα ο οποιοσδήποτε να μπαίνει και να ψηφίζει. Δεν υπάρχει τρόπος να ξεχωρίσει ο ψηφοφόρος της ΝΔ από τον Ποταμίσιο η τον Πασοκοδημάρο, παρ' όλες τις μπούρδες που ισχυρίζονται οι Νεοδημοκράτες. Ακόμη και να υπήρχε τρόπος να συμμετέχουν μόνο οι ψηφοφόροι της ΝΔ δεν είναι σωστό. Δικαίωμα να έχει λόγο στα εσωτερικά του κόμματος έχει μόνο αυτός που συμμετέχει ενεργά.  Όποιος ενδιαφέρεται για το κόμμα έχει ενεργή συμμετοχή. Ακόμη και εάν απλώς είναι γραμμένος σε μια Τοπική και περνάει που και που μια βόλτα. Όποιος δεν έχει ενεργή συμμετοχή, δεν ενδιαφέρεται για το κόμμα και δεν μπορεί να έχει λόγο στα εσωτερικά του.
Ισχύει βέβαια το εξής. Όποιος έχει «πέραση» στη στενή κομματική βάση δεν σημαίνει ότι έχει  «πέραση» στη κοινωνία. Είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να λύσουν τα κόμματα με άλλους τρόπους από την διαδικασία εκλογής. Να βρουν μεθοδεύσεις δηλαδή να προωθούν υποψηφίους που έχουν «πέραση» και στη κοινωνία εκτός από το στενό κομματικό ακροατήριο. Ολοκληρώνοντας, θα πρέπει να υπάρχει μια βάση μελών και μόνο αυτοί να ψηφίζουν άμεσα η έμμεσα. Ας είναι και 50 χιλιάδες μόνο. Τι πειράζει; Τι νόημα έχει να ψηφίζουν 400 χιλιάδες όταν οι μισοί είναι Ποταμίσιοι και Πασοκοδημάροι;  

Νίκος