Ιδεολογική περιπλάνηση ΝΔ 1

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής που γύρισε από το Παρίσι ήταν διαφορετικός από αυτόν που έφυγε. Αυτός που έφυγε ήταν πιο δεξιός. Επήλθε κάποια φώτιση στο Παρίσι; Αναγκάστηκε να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες της Ελλάδας; Μπορεί και τα δύο. Αμέσως μετά τις εκλογές του 1977 ξεκίνησε η διεύρυνση. Η διεύρυνση είχε κεντρικά πρόσωπα το Κωνσταντίνο Μητσοτάκη του κόμματος των Νεοφιλελεύθερων και τον Αθανάσιο Κανελλόπουλο της ΕΔΗΚ. Ένα μεγάλο τμήμα από το χώρο του κέντρου προσχώρησε στη ΝΔ. Αυτό προκάλεσε περαιτέρω στροφή προς το κέντρο. Η νέα ιδεολογική τοποθέτηση αποτυπώθηκε στο Πρώτο Συνέδριο της ΝΔ, τον Απρίλιο του 1979.

Τον Μάιο του 1980 αναλαμβάνει τη προεδρία ο Γεώργιος Ράλλης. Ήταν βραχύβια. Διήρκεσε 1,5 χρόνο, μέχρι το Δεκέμβριο του 1981, δύο μήνες μετά τις εκλογές του ιδίου έτους. Το πολιτικό του στίγμα ήταν μάλλον προς το κέντρο. Στη συνέχεια αναλαμβάνει την ηγεσία ο Ευάγγελος Αβέρωφ. Επί προεδρίας του έγινε στροφή προς τα δεξιά. Ο Αβέρωφ είχε πολλά καλά αλλά ήταν δεξιός. Ήταν φιλόπατρις, ηθικός και με προσφορά προς τον συνάνθρωπο του. Ο Αντώνης Σαμαράς είναι πολιτικό τέκνο του Αβέρωφ. Πολλοί κεντρογενείς αντέδρασαν στη δεξιά στροφή και ξεκίνησε η αντιδιεύρυνση δηλαδή αποχωρήσεις όσων είχαν προχωρήσει λίγα χρόνια πριν. Ο Αβέρωφ κατόρθωσε να συγκρατήσει τους περισσότερους με διάφορους τρόπους αλλά οι γκρίνιες και οι συγκρούσεις δεν σταμάτησαν. Πάντως το κόμμα βρέθηκε πιο δεξιά από εκεί που το είχε τοποθετήσει ο Καραμανλής το 1979.
Ο Αβέρωβ έμεινε στην αρχηγία 3 χρόνια και παραιτήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1984, τρεις μήνες μετά τις ευρωεκλογές. Τα ηνία του κόμματος, αναλαμβάνει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ο Μητσοτάκης είχε ιδρύσει το κόμμα των Νεοφιλελεύθερων για να πάρει μέρος στις εκλογές του 1977. Κατά δήλωση του ήταν ανασύσταση του Βενιζελικού κόμματος, προσαρμοσμένου στις ανάγκες τις εποχής. Έτσι η ονομασία του κόμματος προέρχεται από την ονομασία του κόμματος του Βενιζέλου.

Εδώ θα σταθώ λίγο γιατί χρειάζονται πραγματικά επεξηγήσεις σε διάφορους όρους. Επικρατεί πλήρης σύγχυση και είναι ένας λόγος της ιδεολογικής περιπλάνησης της ΝΔ. Στον όρο νεοφιλελευθερισμό έχουν αποδοθεί διάφορες έννοιες. Έχει χρησιμοποιηθεί στα οικονομικά, τη πολιτική, την κοινωνιολογία κλπ. Στη δεκαετία του ‘30 χρησιμοποιήθηκε για να εκφράσει ένα οικονομικό δόγμα ανάμεσα στο κλασσικό οικονομικό φιλελευθερισμό και τον σοσιαλισμό.  Στις δεκαετίες του ’70 και του ’80 χρησιμοποιήθηκε για να εκφράσει τον ακραίο οικονομικό φιλελευθερισμό. Οι πολιτικές της Θάτσερ και του Ρέγκαν είναι παραδείγματα του. 

συνεχίζεται στο επόμενο...