Σαμαράς από τη πίσω πόρτα (&Πρωθυπουργός;)

           
Συζητούνται διάφορα γνωστά ονόματα ως υποστηρικτές του Τζιτζικώστα: Σαββίδης, Μελισσανίδης, Μαρινάκης, Βαρδινογιάννης κλπ. Ο Τζιτζικώστας δεν μπορεί να εκλεγεί βουλευτής μέχρι το 2019. Εάν μάλιστα γίνουν εκλογές πριν το 2019 που είναι και το πιθανότερο δεν θα  είναι κοινοβουλευτικός μέχρι να ξαναγίνουν εκλογές. Δηλαδή σε περίπτωση που κερδίσει την αρχηγία, μπορεί να μην είναι αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας μέχρι το 2023. Κάποιος άλλος αναγκαστικά θα τον αντικαταστήσει και θα είναι συναρχηγός. Μήπως όλοι που φαίνεται ότι στηρίζουν τον Τζιτζικώστα, στην ουσία στηρίζουν αυτόν που θα τον αντικαταστήσει στη Βουλή; Γιατί τότε  να μην τον στηρίξουν απευθείας; Ενδεχομένως να υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
            Κυκλοφορούν πολλά σενάρια. Δεν μπορεί κανείς να ξέρει εάν είναι: α) δημιούργημα της φαντασίας ενός άσχετου β) μια βλακεία που πέταξε κάποιος και απορρίφθηκε γ) κάτι που εξετάζεται σοβαρά δ) ένα σχέδιο που εφαρμόζεται. Έτσι ο μόνος τρόπος να κρίνουμε το κάθε σενάριο είναι εάν φαίνεται λογικό, ρεαλιστικό και πιθανό. Το σενάριο να είναι ο Τζιτζικώστας αρχηγός και ο Σαμαράς αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας πληρεί αυτά τα χαρακτηριστικά. Ενισχύεται από το γεγονός ότι άνθρωποι του Σαμαρά μέσα και έξω από το κόμμα στηρίζουν τον Τζιτζικώστα. Έχει κυκλοφορήσει και ένα άλλο σενάριο για διάσπαση της ΝΔ και δημιουργία 1-2 μικρών κομμάτων, ένα προς τα δεξιά και ένα προς στο φιλελεύθερο χώρο. Αυτό θα γινόταν με την προοπτική τα 2-3 κόμματα (ΝΔ και τα νέα) να συγκυβερνήσουν με κάποιο Πρωθυπουργό κοινής αποδοχής όπως ο Καραμανλής, η Μπακογιάννη, η ο Σαμαράς.
            Τα δύο παραπάνω σενάρια συνδυάζονται σε ένα που λέγεται ότι είναι προσχεδιασμένο. Ο Τζιτζικώστας είναι νέος και συμπαθητικός. Με κάποιες επιφανειακές αλλαγές στο κόμμα θα δημιουργήσει επικοινωνιακά την εντύπωση ότι ΟΛΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ.  Επίσης σαν νέος θα κερδίσει πολλούς νέους που έχουν «γυρίσει τη πλάτη» στη ΝΔ. Έτσι πιθανώς να καταφέρει να πετύχει καλύτερα ποσοστά από ότι ο Σαμαράς. Ο Σαμαράς έχει φθαρεί προσωπικά από την εφαρμογή των Μνημονίων. Δύσκολα θα κέρδιζε το Τσίπρα. Εκεί βρίσκεται το πρόβλημα και για αυτό δεν τον στηρίζουν απευθείας για την αρχηγία. Το κάνουν όμως έμμεσα.
            Επικοινωνιακά θα δίνεται  η εντύπωση ότι ΟΛΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ αλλά στην ουσία ΟΛΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΘΑ ΜΕΝΟΥΝ. Ο πραγματικός αρχηγός του κόμματος θα είναι ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας, ο Σαμαράς. Ο Τζιτζικώστας θα είναι αρχηγός επικοινωνιακού σκοπού, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Ίσως μετά από πολλά-πολλά χρόνια να γίνει και πραγματικός αρχηγός. Το πιθανότερο είναι όμως να αλλάξει μετά από κάποια εκλογική ήττα. Ο Τζιτζικώστας θα είναι ο αχυράνθρωπος του Σαμαρά. Υπάρχει ένα πρόβλημα στη περίπτωση που η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές. Βέβαια αυτό δεν προβλέπεται στο εγγύς μέλλον. Πως είναι δυνατό ο κόσμος να έχει ψηφίσει το Τζιτζικώστα και να γίνει Πρωθυπουργός ο Σαμαράς; Ο μόνος τρόπος είναι ως λύση κοινής αποδοχής σε συγκυβέρνηση κομμάτων. Εάν έχουν δημιουργηθεί 1-2 κόμματα που θα συμμετέχουν στην συγκυβέρνηση και θα υποστηρίξουν το Σαμαρά, θα είναι ακόμη πιο εύκολο.  
            Δύο πρόσωπα μόνο έκαναν για ένα σχέδιο διπλής αρχής, ο ένας είναι ο Τζιτζικώστας και ο άλλος ο Μπακογιάννης. Ο Μπακογιάννης δεν γινόταν να χρησιμοποιηθεί από τη πλευρά Σαμαρά για ευνόητους λόγους. Η μητέρα του Ντόρα είναι στο απέναντι στρατόπεδο. Όμως ένα αντίστοιχο σχέδιο από την πλευρά των Ντορικών, με τον Μπακογιάννη στη θέση του Τζιτζικώστα, ήταν εφικτό. Σε κάθε περίπτωση η Ντόρα δεν μπορούσε να είναι αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας η Πρωθυπουργός. Θα ήταν πραγματικά αστείο! Έβαλα τη μαμά μου αρχηγό και εγώ είμαι απέξω από τη Βουλή! Εγώ προτείνω τη μαμά μου για Πρωθυπουργό! Θα μπορούσε να γίνει όμως με κάποιον άλλο του Ντορικού κύκλου. Είτε αυτό το σενάριο τους διέφυγε της προσοχής  είτε έκριναν ότι ο Μπακογιάννης δεν είχε καλές πιθανότητες για την αρχηγία. Ενδεχομένως η υποψηφιότητα του Κυριάκου να χάλασε ένα τέτοιο σχέδιο.

Μιχάλης Σ