Πίσω στο ‘81

       
           
Οι μεγάλοι κερδισμένοι των εκλογών ήταν η αποχή και η πόλωση. Με την πόλωση παγιώνεται ένα σκηνικό νέου δικομματισμού. Έχουμε δύο κόμματα, ένα κεντροαριστερό και ένα κεντροδεξιό γύρω στο 30% και 6 κόμματα σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μεταξύ 3 και 7%. Τα μικρά κόμματα εκτός Βουλής στη κυριολεξία εξαφανίστηκαν. Εξαίρεση αποτελεί η ΛΑΕ που για πολύ λίγο δεν έπιασε το 3% . Πέντε κόμματα παίρνουν μεταξύ 0,25% και 0,85%. Αντίθετα στις εκλογές του Ιανουαρίου, δύο κόμματα είχαν πλησιάσει κοντά στο 2%. Το ένα, η Ένωση Κεντρώων, μπήκε αυτή τη φορά στη Βουλή ενώ το άλλο, η Τελεία, δεν συμμετείχε.

            Η αποτυχία και η φθορά των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι βέβαιη. Όποιος και να αναλάμβανε τη διακυβέρνηση είχε σίγουρη την αποτυχία. Το θέμα είναι ότι θα μοιραστεί την αποτυχία και τη φθορά με μέρος της  αντιπολίτευσης γιατί μαζί τα ψηφίσανε. ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ θα υποστούν τις συνέπειες χωρίς να είναι στην κυβέρνηση. Θα είναι συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση. ΚΚΕ και ΧΑ θα είναι η πραγματική αντιπολίτευση. Είναι όμως δύσκολο να διεκδικήσουν την εξουσία λόγω της ακραίας τοποθέτησης τους.
            Με επικοινωνιακά τερτίπια και με μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κρατηθεί καιρό στην εξουσία και να διεκδικήσει τη νίκη στις επόμενες εκλογές, όποτε γίνουν. Εάν χρειαστεί θα διευρύνει την συγκυβέρνηση.  Πρόθυμοι να συμμετέχουν θα βρεθούν. Το ξεκινάνε μόνο με τους ΑΝΕΛ και βλέπουν ανάλογα.       

            Νομίζω ότι γυρίσαμε πίσω στο 1981. Μας περιμένει μια εικοσαετία ΣΥΡΙΖΑ, με πιθανή μια μικρή διακοπή. Το διάστημα 1981-2004, το ΠΑΣΟΚ κυριάρχησε όχι γιατί ήταν πολύ καλό κόμμα αλλά γιατί η ΝΔ ήταν πολύ λίγη για να διεκδικήσει την εξουσία. Θα είναι αιώνια αντιπολίτευση σε κάποιο κεντροαριστερό κόμμα. Το έχουν πάρει απόφαση και δεν τους πειράζει. Από ολότελα, καλή και η βουλευτική έδρα. Την πληρώνει ο κόσμος της κεντροδεξιάς πού είναι διαχρονικά ηττημένος λόγω της ανεπάρκειας των πολιτικών της ΝΔ. Το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας λέγεται ΝΔ.

Παύλος Ν