Με αυτό το πλευρό να κοιμάστε παπαγαλάκια!

               
Ζήτω που καταστραφήκαμε! Ζήτω η συμφωνία που μας οδηγεί σε αδιέξοδο! Ο δρόμος που συνεχίζουμε να ακολουθούμε είναι δρόμος προς την καταστροφή, αργός μεν αλλά σίγουρος δε. Έχει αποδειχθεί εδώ και πέντε χρόνια. Θα φανεί μέσα σε λίγους μήνες. Με την υπογραφή της συμφωνίας δόθηκε λίγος χρόνος για να δούμε τι πραγματικά πρέπει να κάνουμε. Θα δοθεί η ευκαιρία να εξετασθεί η δημιουργία δεύτερου (η και τρίτου νομίσματος) μέσα στην Ευρωζώνη η ένα συντεταγμένο Grexit.

            Σωστά δεν έγινε Grexit τώρα και με αυτές τις συνθήκες. Ένα άτακτο Grexit και σε ρήξη με τους εταίρους θα ήταν επίσης δρόμος προς τη καταστροφή, πολύ γρηγορότερος. Σπεύδουν  τα διάφορα ευρώ-παπαγαλάκια να πανηγυρίσουν ότι το θέμα του Grexit έκλεισε. Είναι γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, δημοσιογράφοι, αρχαιολόγοι δηλαδή πανάσχετοι από οικονομικά. Δυστυχώς είναι και οικονομολόγοι, ΝΑΙ και οικονομολόγοι! Διορίστηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και πρέπει να ανταποδώσουν την χάρη. Λυπάμαι που θα τους στενοχωρήσω. Με αυτό το πλευρό να κοιμάστε παπαγαλάκια! Το θέμα του Grexit τώρα ανοίγει. Η περίπτωση αυτή πρέπει να εξεταστεί πολύ σοβαρά αλλά με σχέδιο και σε πλήρη συνεργασία αντί για ρήξη με τους Ευρωπαίους εταίρους. Οι βασικοί δρόμοι είναι τρεις και δεν υπάρχουν άλλοι:
  1. Άμεση ομοσπονδοποίηση της ΕΕ
  2. Δημιουργία 2-5 υποενώσεων
  3. Έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη
            Παραλλαγές στη κάθε περίπτωση υπάρχουν πολλές. Η άμεση ομοσπονδοποίηση είναι εξαιρετικά δύσκολη με δεδομένη τη στάση πολλών ευρωπαϊκών λαών. Εδώ θέλουν να μας πετάξουν έξω και θα δεχτούν να δημιουργήσουν μαζί μας Ομοσπονδία; Το βλέπω σχεδόν αδύνατο. Η δημιουργία 2-5 υποενώσεων με διαφορετικά νομίσματα είναι μια πολύ καλή ιδέα και πιθανότερη σε σχέση με την ομοσπονδοποίηση.  Πρέπει να γίνει άμεσα μια συζήτηση με πρωτοβουλία της Ελλάδας με πιθανές ενδιαφερόμενες χώρες του Νότου και της Ανατολικής Ευρώπης. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νόμισμα 30% υποτιμημένο σε σχέση με το δολάριο.

            Δυστυχώς ούτε η πρώτη αλλά ούτε και η δεύτερη εναλλακτική εξαρτάται από την Ελλάδα. Η μόνη εναλλακτική που είναι στο χέρι μας είναι η έξοδος από την ευρωζώνη. Και εδώ υπάρχουν πάρα πολλές εναλλακτικές όπως παράλληλο νόμισμα, προσωρινή έξοδος κλπ. Χρονικά περιθώρια όμως δεν υπάρχουν πολλά. Όσο πιο αργά γίνει η αλλαγή κατεύθυνσης τόσο μεγαλύτερο το μέγεθος της καταστροφής Τις απόψεις αυτές τις έχουμε διατυπώσει στη ΝΕΑ ΑΡΧΗ (ως ΔΕΚΑ) πριν πολλά χρόνια. 

Παύλος Μ