Επικοινωνιακό δημοψήφισμα

           
Ιδεολογικά έχω μεγάλες διαφορές με την Αριστερή Πλατφόρμα και τους λοιπούς αντιφρονούντες του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορώ όμως παρά να τους επαινέσω για την εντιμότητα, την ειλικρίνεια και την σταθερότητα των απόψεων τους. Καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια από ελληνικά (και ξένα) ΜΜΕ να παρουσιαστεί ο Τσίπρας ως μεγάλη πολιτική μορφή και οι αντιφρονούντες του ΣΥΡΙΖΑ ως αλλόκοτοι, γραφικοί, τρελλοί, υποκινούμενοι κλπ. Προσπαθούν να στηρίξουν τον Τσίπρα για τρεις λόγους:
  • Α) για να ψηφιστεί και εφαρμοστεί η συμφωνία και να αποφευχθεί το Grexit 
  • Β) για να εφαρμόσει τη συμφωνία ο Τσίπρας και να κάνει τη «βρωδουλειά» πληρώνοντας σαν τίμημα τη μεγάλη πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ 
  • Γ) για να δοθεί με αυτό το τρόπο άφεση αμαρτιών στη στάση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
            Τα ζητήματα είναι δύο για όλα το κόμματα που ψήφισαν τα Μνημόνια, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τα μικρότερα. Το ένα είναι εάν και κατά πόσο έπραξαν το καλύτερο δυνατό στις δεδομένες συνθήκες. Να δεχτώ ότι αυτό συνέβη παρόλο που έχω αμφιβολίες. Το άλλο και πολύ σημαντικό είναι οι προεκλογικές υποσχέσεις με τις οποίες κατόρθωσαν να πετύχουν τα ποσοστά τους. Υπάρχουν μόνο δύο περιπτώσεις. Ήταν ΨΕΥΤΕΣ η ΑΣΧΕΤΟΙ. Άλλη περίπτωση δεν υπάρχει. Όπως και να έχει δεν κάνουν για τη διακυβέρνηση της χώρας. Το ότι και οι καινούργιοι ( ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ) αποδείχτηκαν ΨΕΥΤΕΣ η ΑΣΧΕΤΟΙ δεν σημαίνει ότι οι προηγούμενοι (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) δεν είναι επίσης ΨΕΥΤΕΣ η ΑΣΧΕΤΟΙ. Απλά σημαίνει ότι είναι ΟΛΟΙ ΨΕΥΤΕΣ η ΑΣΧΕΤΟΙ. 
            Ο ΣΥΡΙΖΑ (και οι ΑΝΕΛ) είναι πιο μνημονιακό κόμμα από όλα γιατί η συμφωνία που υπέγραψαν είναι η πιο βαριά από όλες. Το δημοψήφισμα ήταν μια περίπτωση WIN-WIN για τον ΣΥΡΙΖΑ. Και με ΝΑΙ και με ΟΧΙ θα υπέγραφαν την συμφωνία αλλά με την υποστήριξη του ΟΧΙ πέρασαν στη κοινή γνώμη σαν αντιμνημονιακό κόμμα. Ενδεχομένως να απέβλεπαν σε ένα αποτέλεσμα υπέρ του ΝΑΙ που θα ήταν πιο εύκολα διαχειρίσιμο.
            Δεν μπορεί οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με τόσους μήνες διαπραγμάτευσης να μην είχαν ψυχολογήσει τους δανειστές για τη στάση τους σε περίπτωση δημοψηφίσματος. Θα πρέπει να είχαν καταλάβει ότι δεν θα άλλαζε με οποιαδήποτε αποτέλεσμα. Εάν δεν το είχαν καταλάβει είναι ανίκανοι για την διακυβέρνηση της χώρας.
            Το δημοψήφισμα αποδείχτηκε ένα μεγάλο επικοινωνιακό παιχνίδι που το κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Τσίπρας. Το ΚΚΕ ήταν το μόνο που αντιλήφθηκε το παιχνίδι που έπαιξε ο Τσίπρας και δεν «τσίμπησε». Το ΕΠΑΜ πρωτοστάτησε στον αγώνα για το ΟΧΙ. Το βράδυ του δημοψηφίσματός είχαν στήσει μεγάλο γλέντι στο Σύνταγμα με χορούς και τραγούδια. Ελπίζω να αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι άθελα τους δούλευαν για το ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα.
            Έτσι ο Τσίπρας έχει την εμπιστοσύνη και την συμπάθεια του ελληνικού λαού με «αέρα κοπανιστό». Ο Σαμαράς είχε αντιμνημονιακή ρητορική με το Ζάπεια. Όμως αυτό το λίγο αντιμνημονιακό στοιχείο χάθηκε τελείως με την υποστήριξη του ΝΑΙ. Εκεί στη ΝΔ τους ψάχνουν πολύ τους επικοινωνιολόγους; Μήπως είναι τίποτα κουμπάροι; Άλλο ένα δείγμα της μεγάλης αναξιοκρατίας που επικρατεί στο παρακμιακό αυτό κόμμα.

Τάσος Ν