Η ιστορία επαναλαμβάνεται

          Το 1828, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης μίλησε για «Νενέκους» και είπε το

«Φωτιά στα σπίτια και τσεκούρι στην περιουσία και το λαιμό 
εκείνων που κάνουν τα χατίρια των Τούρκων. 
Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους!». 

           Ο Δημήτριος Νενέκος καταγόταν από το χωριό Ζουμπάτα (σήμερα Πηγή) των Πατρών και ήταν αρβανίτικης καταγωγής.  Κατά τα πρώτα χρόνια της Επανάστασης αγωνίστηκε πιστά και με ανδρεία. Δελεάστηκε από υλικά ανταλλάγματα και έγινε προδότης της Επανάστασης.
          Ο Ιμπραήμ Πασάς και ο Δελή Αχμέτ Πασάς εκμεταλλεύτηκαν την άθλια κατάστασή των χωρικών της Επαρχίας της Πάτρας. Κατόπιν εντολών των πασάδων, οι χωρικοί δημιουργούσαν ελεύθερα εμπορικές και φιλικές σχέσεις με τους Τούρκους της Πάτρας, χωρίς να τους ενοχλεί κανείς, με την προϋπόθεση της υποταγής (προσκυνήματος). Υποκινητής των χωρικών υπήρξε ο Νενέκος. Ο Ιμπραήμ πασάς συμπάθησε τον Νενέκο, του χάρισε χρήματα και άλογα, του υποσχέθηκε γαίες και ασυδοσία προς αυτόν και όλη τη γενιά του για πάντα. Ο Νενέκος εκτελέστηκε από τον Αθανάσιο Σαγιά κατ' εντολή του Κολοκοτρώνη

Εάν είχαν την ίδια νοοτροπία με αυτή της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού:
  • Οι αρχαίοι Έλληνες, τότε θα μιλάγαμε σήμερα περσικά.
  • Οι Αμερικάνοι άποικοι, τότε η Αμερική θα ήταν ακόμη αγγλική αποικία.
  • Οι Γάλλοι αστοί, τότε στη Γαλλία θα είχαν ακόμη μοναρχία.
  • Οι Έλληνες το 1821, τότε η Ελλάδα θα ήταν τουρκική περιφέρεια.
  • Οι Έλληνες το 1940, τότε η Ελλάδα θα ήταν ιταλική περιφέρεια.
  • Οι Σύμμαχοι το 1940, τότε ο κόσμος θα είχε κυριευτεί από το γερμανικό άξονα.
          Κυκλοφορεί τελευταία η ατάκα μεταξύ του μπλοκ των Νενέκων ότι οι υπόλοιποι θέλουν «να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα». Δεν θέλουν να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα αλλά να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή. Για να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή πρέπει να αντιδράσουν με κάθε τρόπο στη κατάσταση που επικρατεί. Η αντίδραση έχει και ρίσκο. Οι αγωνιστές του 1821 ρίσκαραν την ίδια τη ζωή τους για την ελευθερία.
          Τους σημερινούς Νενέκους τους ευνοεί η διατήρηση του υπάρχοντος συστήματος διότι είναι όλοι βολεμένοι με υλικά ανταλλάγματα. Το δικό τους βόλεμα προασπίζονται και τίποτα περισσότερο. Πιστεύω ότι θα έχουν το ίδιο τέλος με τον ήρωα τους.

Θεμιστοκλής Π