Βουλώστε το επιτέλους πανάσχετοι!


            Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι μεικτό, πολιτικό και οικονομικό. Το πολιτικό εξαρτάται από το οικονομικό. Οι πολιτικές αποφάσεις πρέπει να στηριχθούν σε οικονομικές βάσεις. Ο ψηφοφόρος χρειάζεται απαραίτητα αντίληψη βασικών οικονομικών για να μπορέσει να ψηφίσει για το συμφέρον του και το συμφέρον της χώρας.
            Δυστυχώς ο Έλληνας ψηφοφόρος βρίσκεται σε απόλυτη σύγχυση. Για αυτό φταίνε τα ΜΜΕ, οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι. Δεν ξέρουν τι τους γίνεται και μπερδεύουν το κόσμο. Βρίσκονται οι ίδιοι σε απόλυτη σύγχυση και την μεταδίδουν στους τηλεθεατές, αναγνώστες, ακροατές. Πως μπορεί κάποιος που και ο ίδιος δεν έχει καταλάβει να μπορέσει να δώσει στον Έλληνα πολίτη να καταλάβει;  

Θα έπρεπε να μιλάνε μόνο οικονομολόγοι για οικονομικά ζητήματα ούτε οι πολιτικοί ούτε οι δημοσιογράφοι.  Χρειαζόταν να είχε γίνει από την αρχή της κρίσης. Κάλιο αργά παρά ποτέ. Οι ειδικοί με απλά λόγια να εξηγήσουν στο κόσμο τι ακριβώς συμβαίνει.  
            Εντάξει, η γιαγιά και ο παππούς στο χωριό ίσως να μην μπορέσουν να καταλάβουν. Θα καταλάβουν όμως ο γιος η η κόρη τους και θα τους το εξηγήσουν κάπως. Δυστυχώς αρκετοί οικονομολόγοι έχουν τη τάση να μιλάνε σαν να απευθύνονται σε συναδέλφους τους και έτσι ακαταλαβίστικα για το μέσο πολίτη. Η χώρα χρειάζεται οικονομολόγους κατανοητούς.

            Η επιστήμη των οικονομικών δεν είναι απόλυτη επιστήμη. Αρκετοί θεωρούν ότι για αυτό το λόγο είναι άχρηστη. Δεν είναι όμως η μόνη επιστήμη που δεν είναι απόλυτη. Πηγαίνουμε σε τρεις γιατρούς και ακούμε τρεις διαφορετικές γνώμες. Το ίδιο συμβαίνει και με τους δικηγόρους. Δεν κάνουμε όμως ιατρική θεραπεία από μόνοι μας ούτε υπερασπιζόμαστε μόνοι μας τον εαυτό μας στα δικαστήρια.  

Χρήστος Λ