Διάσπαση ή σύμπτυξη κεντροδεξιάς

Στο προηγούμενο άρθρο αναφέρθηκε  η περίπτωση διαχωρισμού του κεντροδεξιού χώρου που καταλάμβανε η παλαιά ΝΔ του 40% + . Το σενάριο αυτό έχει κυκλοφορήσει και στο παρελθόν και προβλέπει την ύπαρξη δύο η τριών βασικών κομμάτων στο κεντροδεξιό χώρο. Το   μεγαλύτερο θα είναι η ΝΔ (Νέα Ελλάδα η όποιο άλλο όνομα έχει μελλοντικά ) με ποσοστά 15-25%. Τα άλλα δύο θα είναι μικρότερα αλλά με ποσοστά αρκετά μεγαλύτερα του 3%, ένα κεντρώο στα αριστερά και ένα άλλο στα δεξιά της ΝΔ.


Αυτή τη στιγμή ο χώρος είναι κατακερματισμένος : ΝΔ, ΑΝΕΛ (ένα τμήμα τους), ΧΑ, ΛΑΟΣ, ΕΠΑΛ, Γέφυρες και πολλά άλλα μικρά κόμματα.
Έτσι το σενάριο παρόλο που θα αποτελεί διάσπαση σε σχέση με τη κατάσταση που επικρατούσε στο δικομματικό σύστημα, σε σχέση με την σημερινή κατάσταση θα προκαλέσει σύμπτυξη δυνάμεων.
Τα τρία κόμματα μαζί θα έχουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από το ένα καθώς λόγω των διαφορετικών θέσεων και προγραμμάτων θα απευθύνονται σε πολύ μεγαλύτερο τμήμα του εκλογικού σώματος.  Από ότι φαίνεται αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν θα υπάρξει για πολλά χρόνια. Τα τρία κόμματα μπορεί να δημιουργήσουν προεκλογική συμμαχία η να συμμετέχουν από κοινού σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Στο προηγούμενο άρθρο αναφέρθηκε η περίπτωση να είναι πενηντάρηδες (45-55) επικεφαλείς των κομμάτων. Αυτό δεν είναι απαραίτητο, απλά μια εναλλακτική περίπτωση. 

Αντώνης Β