ΑΝΕΛέητοι

Οι ΑΝΕΛ στηρίζονται στην κεντρική ιδέα ότι άνθρωποι από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες συμφωνούν σε κάποια σημεία (13 ; για τους ΑΝΕΛ). Στην ίδια κεντρική ιδέα στηρίχτηκε η Σπίθα και το ΕΠΑΜ που προέκυψε απο τη Σπίθα. Η δική μας κίνηση ΔΕΚΑ στηρίζεται σε παρεμφερή αλλά όχι ίδια ιδέα. Η ένωση κοινωνικών ομάδων είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμη και εφαρμόσιμη.
Ποιος σκέφτηκε πρώτος την ιδέα; Μάλλον ο Μίκης Θεοδωράκης (η οι συνεργάτες του) διότι φαίνεται να είναι προγενέστεροι των ΑΝΕΛ (1/12/10 η Σπίθα, 24/2/12 οι ΑΝΕΛ). Η Σπίθα ήταν κάτι πολύ γενικό, για αυτό και δεν προχώρησε. Ο Καμένος το έκανε πιο συγκεκριμένο. Είχε την απαραίτητη υποδομή (πολιτική, οργανωτική, οικονομική κλπ) να το κάνει πράξη.
Πάραυτα, έχουν μεγάλα προβλήματα, γιατί πέρα από τα 13 σημεία επικρατεί το απόλυτο αλαλούμ. Ένα κόμμα που διεκδικεί τη ψήφο του Ελληνικού λαού πρέπει να εκφράσει απόψεις σε όλα τα ζητήματα, εκτός απο τα 13. Εκεί δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα.
Οι ΑΝΕΛ καλύπτουν ένα μικρό τμήμα του κεντροδεξιού και ένα μικρό τμήμα του κεντροαριστερού αντιμνημονιακού χώρου. Η μεγάλη πλειοψηφία των αντιμνημονιακών ψηφοφόρων δεν τους προτιμά λόγω έλλειψης: 
  • ιδεολογικής καθαρότητας  
  • θέσεων σε πολλά θέματα εκτός απο τα 13 σημεία που τους ενώνουν
Οι αντιμνημονιακοί κεντροαριστεροί στρέφονται προς το ΣΥΡΙΖΑ και οι αντιμνημονιακοί κεντροδεξιοί προς τη Χρυσή Αυγή. Η δημιουργία της ΕΝΩΣΗΣ για τη Πατρίδα και το Λαό πολύ πιθανό να αλλάξει τα δεδομένα. 

Η συμφωνία σε κάποια σημεία  (13, περισσότερα η λιγότερα)  μπορεί να γίνει και ανάμεσα σε κόμματα, όχι μόνο πρόσωπα, προεκλογικά η μετεκλογικά. Έτσι επιτυγχάνεται μεγαλύτερη πολιτική και ιδεολογική ομοιογένεια μέσα στα κόμματα και καλύτερα εκλογικά αποτελέσματα.

Αδείμαντος